Бацач кугле Александар Новаковић све ближе магичној граници: У рукама хитац од 20 метара

Душан Репија
Бацач кугле Александар Новаковић све ближе магичној граници: У рукама хитац од 20 метара

БАЊАЛУКА - Најбољи атлетичар Републике Српске за 2019. годину бацач кугле Александар Новаковић добро је почео и нову, скраћену, сезону, јер је на митингу у Сплиту бацио 18,08 метара и заузео друго мјесто, али поручује да је спреман за много веће даљине.

Момак из Босанског Петровца, који наступа за бањалучки Борац, убијеђен је да ће његова хитац врло брзо пребацити 20 метара, даљину која на неки начин раздваја просјечне од одличних бацача кугле. Новаковићев рекорд постављен прошле године износи 19,63 метра, а с обзиром на то да је жестоко радио и од тада поправио многе параметре, не сумња да ће ускоро пасти и магична граница.

- Имам у рукама хитац за ту даљину и убијеђен сам да ћу врло брзо пребацити 20 метара. Митинг у Сплиту био ми је први послије принудне паузе из добро познатих разлога, али нисам у потпуности задовољан како сам бацао. Знам да сам спреман за много веће даљине. На крају крајева, на тренинзима сам неколико пута бацао дуже од 20 метара и сада ми остаје само да то поновим на такмичењу. Прва прилика је митинг у Сарајеву у недјељу. Ако не успијем тада нећу очајавати, јер знам колико могу. Дао сам себи рок до јесени да испуним циљ - рекао је Новаковић.

За разлику од других спортова у којима зна да буде зле крви међу највећим конкурентима, Новаковић истиче да је у бацању кугле потпуно другачија ситуација. У његовом настојању да напредује и помјера своје лимите помажу му понајбољи атлетичари из БиХ и Србије.

- Са свима имам одличне односе, шаљемо једни другима снимке са тренинга и размјењујемо искуства. Издвојио бих Месуда Пезера и Армина Синанчевића којима се увијек могу обратити за савјет. Детаљи у овом спорту су врло важни, јер само једна ситна грешка или пропуст могу да однесу метар или два. Зато је сваки савјет добродошао и много ми значи. Бацњем кугле бавим се осам година, али сваки дан научим нешто ново што значајно може да поправи резултат - рекао је овај снажни момак.

Таленат је открио прилично случајно. У Босанском Петровцу традиција је такмичење у бацању камена с рамена. На једном таквом скупу Новаковић је засукао рукаве па, иако је био много нижи и вижљастији од конкурената, успио лакоћом да их надмаши.

- Изгледа да имам природни таленат. Од тада сам почео да тренирам и много сам напредовао, а “набацио” сам и тридесетак килограма. У посљедње вријеме тренирам сам, а као што сам већ рекао, много ми помажу колеге из региона - закључио је Новаковић.

Финансије огроман проблем

Новаковић се практично сам сналази и за новац, тражи спонзоре и настоји да обезбиједи колико-толико оптималне услове за рад. Сигурно да би све било много лакше када не би трошио енергију на овај дио, него само био концентрисан на тренинг и поправљање резултата.

- Тако је како је, већ сам и навикао. Клуб нажалост не може да ми обезбиједи све Што је потребно, а трошкови су велики. Опрема није јефтина, суплементи и исхрана такође су компликовани, а ту су и одласци на митинге... Некако се сналазим, јер вјерујем да могу направити додатни искорак и за почетак испунити норму за Европско првенство која износи 20 метара. Највећа жеља наравно остају Олимпијске игре - рекао је двадесетпетогодишњи Новаковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана