Четири српске боксерке избориле пласман у финале Европског првенства

Tanjug
Foto: Tanjug

БЕОГРАД - Српске боксерке Наталија Шадрина, Кристина Нађ Варга, Кристина Кулухова и Сара Ћирковић пласирале су се у финала у својим категоријама на Европском првенству у Београду и тако освојиле најмање сребрне медаље.

За пласман у финале данас борило се 11 српских дама, а пласман у финале је изборило њих четири, предвођене селектором Мирком Ждралом и тренерима Педро Гранадо Ранцелом, Алан Биченовим, Сашом Грдељевићем и Стојаном Кнежевићем.
    
Први меч, прву побједу и прво финале извојевала је боксерка у најлакшој тежинској категорији, до 48кг Кристина Нађ Варга која је направила прави подвиг савладавши фаворизовану Бугарску, првог носиоца Севду Јулијанову Асенову.
    
"Јако сам срећна, противница је била доста искуснија и старија од мене. Дуго сам се припремала за ово. Волела бих да узмем злато за нашу земљу и спремна сам за финале", истакла је Кристина која ће у борби за злато снаге одмерити са Рускињом Јулијом Чумгалаковом.
    
Услиједила су два пораза, у категорији до 50кг Нина Радовановић заустављена је од представнице Бугарске Златиславе Гене Чуканове, док је у категорији до 52кг Драгана Јовановић изгубила од Рускиње Анастасије Кул.
    
Наставак женских полуфинала донио је нову побједу за Србију. Сара Ћирковић је у категорији до 54 кг савладала Мађарицу Хану Лакотар и обезбедила друго финале Србији, а за злато ће се борити против Румунке Лакрамије Перижок.
    
"Била је добра борба, мислим да је публика била одушвљена мојим боксовањем. Дала сам све од себе до самог краја. Мислим да могу без проблема да победим следећег противника и освојим златну медаљу за Србију, што ми је и жеља", истакла је Ћирковићева која је била европски и светски јуниорски шампион, а актуелна је шампионка Европе у конкуренцији до 22 године.
    
У категорији до 57кг Анђела Бранковић поражена је од Рускиње Дарије Абрамове, а затим су услиједиле две нове побједе. На Олимпијским играма у Паризу представљаће нас у категорији до 60кг Наталија Шадрина. Она је за пласман у финале декласирала Иркињу Кели Ен Харингтон, светску и актуелну олимпијску шампионку из Токија.
    
"Може се рећи да су ово минијатурне Олимпијске игре пред прави догађај, имала сам повреду, али сам успела да победим у борби. Следећа противница је рускиња, дуго се познајемо. Знам каква јој је техника, што је рекао један велики боксер "свако има план док не добије песницу у главу", изјавила је Шадрина која ће се у финалу борити против Рускиње Нуне Астаријан.  
    
Ново финале за Србију извојевала је у категорији до 63кг Кристина Кулухова против Словакиње Тамаре Кубалове. Наредна противница нашој младој и изузетно талентованој боксерки биће Елена Бабичева из Русије.
    
"Утисци су сјајни, противница је била одлична. Максимално сам од овог тренутка окренута ка финалу. Атмосфера је била сјајна и волела бих да остварим још једну победу и освојим злато", рекла је Кулухова.
    
Услиједио је пораз Милене Матовић у категорији до 66кг против Рускиње Албине Молдажанове, а затим и Николине Гајић у категорији до 75кг од Рускиње Анастасије Шамонове.  За крај пораз и српских репрезентатвки у тешкој и супертешкој категорији. Тешкашица (до 82кг) Елма Хајровић изгубила је од Хрватице Луције Билобрк, док је супертешкашица (+91кг) Сара Миљковић изгубила од Рускиње Кристине Ткачеве.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана