Bacač kugle Aleksandar Novaković sve bliže magičnoj granici: U rukama hitac od 20 metara

Dušan Repija
Bacač kugle Aleksandar Novaković sve bliže magičnoj granici: U rukama hitac od 20 metara

BANjALUKA - Najbolji atletičar Republike Srpske za 2019. godinu bacač kugle Aleksandar Novaković dobro je počeo i novu, skraćenu, sezonu, jer je na mitingu u Splitu bacio 18,08 metara i zauzeo drugo mjesto, ali poručuje da je spreman za mnogo veće daljine.

Momak iz Bosanskog Petrovca, koji nastupa za banjalučki Borac, ubijeđen je da će njegova hitac vrlo brzo prebaciti 20 metara, daljinu koja na neki način razdvaja prosječne od odličnih bacača kugle. Novakovićev rekord postavljen prošle godine iznosi 19,63 metra, a s obzirom na to da je žestoko radio i od tada popravio mnoge parametre, ne sumnja da će uskoro pasti i magična granica.

- Imam u rukama hitac za tu daljinu i ubijeđen sam da ću vrlo brzo prebaciti 20 metara. Miting u Splitu bio mi je prvi poslije prinudne pauze iz dobro poznatih razloga, ali nisam u potpunosti zadovoljan kako sam bacao. Znam da sam spreman za mnogo veće daljine. Na kraju krajeva, na treninzima sam nekoliko puta bacao duže od 20 metara i sada mi ostaje samo da to ponovim na takmičenju. Prva prilika je miting u Sarajevu u nedjelju. Ako ne uspijem tada neću očajavati, jer znam koliko mogu. Dao sam sebi rok do jeseni da ispunim cilj - rekao je Novaković.

Za razliku od drugih sportova u kojima zna da bude zle krvi među najvećim konkurentima, Novaković ističe da je u bacanju kugle potpuno drugačija situacija. U njegovom nastojanju da napreduje i pomjera svoje limite pomažu mu ponajbolji atletičari iz BiH i Srbije.

- Sa svima imam odlične odnose, šaljemo jedni drugima snimke sa treninga i razmjenjujemo iskustva. Izdvojio bih Mesuda Pezera i Armina Sinančevića kojima se uvijek mogu obratiti za savjet. Detalji u ovom sportu su vrlo važni, jer samo jedna sitna greška ili propust mogu da odnesu metar ili dva. Zato je svaki savjet dobrodošao i mnogo mi znači. Bacnjem kugle bavim se osam godina, ali svaki dan naučim nešto novo što značajno može da popravi rezultat - rekao je ovaj snažni momak.

Talenat je otkrio prilično slučajno. U Bosanskom Petrovcu tradicija je takmičenje u bacanju kamena s ramena. Na jednom takvom skupu Novaković je zasukao rukave pa, iako je bio mnogo niži i vižljastiji od konkurenata, uspio lakoćom da ih nadmaši.

- Izgleda da imam prirodni talenat. Od tada sam počeo da treniram i mnogo sam napredovao, a “nabacio” sam i tridesetak kilograma. U posljednje vrijeme treniram sam, a kao što sam već rekao, mnogo mi pomažu kolege iz regiona - zaključio je Novaković.

Finansije ogroman problem

Novaković se praktično sam snalazi i za novac, traži sponzore i nastoji da obezbijedi koliko-toliko optimalne uslove za rad. Sigurno da bi sve bilo mnogo lakše kada ne bi trošio energiju na ovaj dio, nego samo bio koncentrisan na trening i popravljanje rezultata.

- Tako je kako je, već sam i navikao. Klub nažalost ne može da mi obezbijedi sve Što je potrebno, a troškovi su veliki. Oprema nije jeftina, suplementi i ishrana takođe su komplikovani, a tu su i odlasci na mitinge... Nekako se snalazim, jer vjerujem da mogu napraviti dodatni iskorak i za početak ispuniti normu za Evropsko prvenstvo koja iznosi 20 metara. Najveća želja naravno ostaju Olimpijske igre - rekao je dvadesetpetogodišnji Novaković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana