Стефан Митровић, српски ватерполиста за “Глас Српске”: Одгађамо пензију за још годину

Милан Зубовић
Стефан Митровић, српски ватерполиста за “Глас Српске”: Одгађамо пензију за још годину

АТИНА - Већина чланова најславније генерације српског ватерпола планирала је да окачи капице о клин након Олимпијских игара у Токију 2020. године, али од тога неће бити ништа.

Највећи спортски догађај свијета помјерен је за идућу годину, тако да су “делфини” сложни да не иду у пензију већ да се још једном окупе, дају све од себе и одбране злато из Рио де Жанеира. Један он оних који је размишљао о повлачењу је и Стефан Митровић, који је напунио 32 године. Иако није међу најстаријима помишљао је да се са новом олимпијском медаљом опрости од националног тима са којим је освојио небројено много одличја.

- Чујемо се свакодневно. Сигурно је да сам један од оних који размишља о повлачењу из државног тима, али продужићемо наш наступ у репрезентацији за још годину и ту нема шта да се размишља. Одлуку о избору играча на које ће рачунати у лето 2021. треба да донесе селектор, он има последњу реч, али ћемо му бити на располагању па ако заслужимо позив, може да рачуна на нас - изјавио је Митровић за “Глас Српске”.

Сигурно је да “делфини” неће бити искуснији идуће године, јер су до сада неколико пута освајали сва могућа такмичења, а могуће је да их мало притисне терет година.

- Из мог, играчког, угла тешко је било шта рећи, јер се нисмо питали ништа о померању датума Игара. Година је таква каква јесте, свет се нашао у колапсу и једно време се говорило да неће доћи до отказивања Игара, мада је разум пресудио. Година је заиста дуго период у овом тренутку и да ли ће ово померање бити на нашу штету или у нашу корист, тешко је било шта рећи у овом тренутку, мада ће ствари бити много јасније када такмичења буду настављена. С друге стране, сви смо у истом сосу, јер је стао цели свет па ће свима као и нама бити потребно време да се вратимо у форму, а најбољи ће бити онај ко се најбрже снађе и прилагоди у свему овоме - истакао је Митровић.

Посљедње велико такмичење “делфини” су имали средином јануара, када су на Европском првенству били пети. Такмичење у Будимпешти требало је да буде једна од станица ка Олимпијским играма, али то неће бити случај. Није познато које такмичење ће ватерполистима бити генерална проба за Токио 2021.

- Још се ништа не зна, јер календар није састављен и није познато када ће бити. Није одређен термин Светског првенства, ни квалификације за Токио нису завршене. Све је поремећено, баш као и у другим спортовима. Тешко је рећи шта ће бити идуће седмице, а не идуће године - додао је Митровић.

На посљедња два велика такмичења Србија је поражена од Шпаније, која је раније била редовна муштерија.

- Шпанци су дефинитивно напредовали као екипа, а један од разлога је тај што већина игра заједно у клубу па имају континуитет. Оно што играју у клубу играју и у репрезентацији, односно врше надоградњу. Тачно знам како то изгледа, јер смо ми у једном тренутку имали много репрезентативаца који су играли у Србији. Имали смо велику жељу да се у олимпијској години сви вратимо у Србију и играмо за наше тимове, али клупски ватерполо скоро да не постоји, тако да смо одустали од тога. Искрено се надам да ће једног дана наша земља имати стабилну лигу и екипе које ће се борити за европске трофеје - нагласио је Митровић.

Добро је познато да ватерполисти нису много плаћени када се пореде са осталим екипним спортовима и оно што они зарађују је сића у односу на, рецимо, фудбалере.

- Код нас ситуација није попут фудбала и кошарке, где постоје менаџери и многи заштитни механизми. Више пута смо осетили горчину дуга, много је плата које никада нећемо наплатити, а од једног уговора не можемо да се обезбедимо. Тачно је да имамо више новца од обичног света и на томе смо захвални, али наши уговори нису већи, напротив, мањи су из године у годину. Шта ће бити даље, не знам, јер ако је ОСЦ Будимпешта, као један од најстабилнијих клубова, распустио екипу, шта могу очекивати они који играју у много мањим тимовима. Овде код мене у Грчкој надамо се да ће лига бити завршена, док не видим начин на који може бити завршена Лига шампиона. Ситуација у Грчкој није ескалирала, али у Лиги шампиона има клубова из Италије, Шпаније и Француске, гдје је ситуација много тежа - казао је Митровић.

Честитка за Васкрс

Митровић је нагласио да у свему треба тражити позитивну страну, а он има једну.

- Имам двоје деце са којима сада проводим много времена, што раније није био случај па уживамо заједно, тако да цела ситуација са пандемијом има и малих позитивних ствари. Сада нам иде највећи хришћански празник Васкрс, који ћемо прославити у кругу породице, са жељом да ситуација у свету буде што пре завршена, са што мање последица, да оздраве оболели... и срећан Васкрс свим становницима Републике Српске - изјавио је Митровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана