Stefan Mitrović, srpski vaterpolista za “Glas Srpske”: Odgađamo penziju za još godinu

Milan Zubović
Stefan Mitrović, srpski vaterpolista za “Glas Srpske”: Odgađamo penziju za još godinu

ATINA - Većina članova najslavnije generacije srpskog vaterpola planirala je da okači kapice o klin nakon Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, ali od toga neće biti ništa.

Najveći sportski događaj svijeta pomjeren je za iduću godinu, tako da su “delfini” složni da ne idu u penziju već da se još jednom okupe, daju sve od sebe i odbrane zlato iz Rio de Žaneira. Jedan on onih koji je razmišljao o povlačenju je i Stefan Mitrović, koji je napunio 32 godine. Iako nije među najstarijima pomišljao je da se sa novom olimpijskom medaljom oprosti od nacionalnog tima sa kojim je osvojio nebrojeno mnogo odličja.

- Čujemo se svakodnevno. Sigurno je da sam jedan od onih koji razmišlja o povlačenju iz državnog tima, ali produžićemo naš nastup u reprezentaciji za još godinu i tu nema šta da se razmišlja. Odluku o izboru igrača na koje će računati u leto 2021. treba da donese selektor, on ima poslednju reč, ali ćemo mu biti na raspolaganju pa ako zaslužimo poziv, može da računa na nas - izjavio je Mitrović za “Glas Srpske”.

Sigurno je da “delfini” neće biti iskusniji iduće godine, jer su do sada nekoliko puta osvajali sva moguća takmičenja, a moguće je da ih malo pritisne teret godina.

- Iz mog, igračkog, ugla teško je bilo šta reći, jer se nismo pitali ništa o pomeranju datuma Igara. Godina je takva kakva jeste, svet se našao u kolapsu i jedno vreme se govorilo da neće doći do otkazivanja Igara, mada je razum presudio. Godina je zaista dugo period u ovom trenutku i da li će ovo pomeranje biti na našu štetu ili u našu korist, teško je bilo šta reći u ovom trenutku, mada će stvari biti mnogo jasnije kada takmičenja budu nastavljena. S druge strane, svi smo u istom sosu, jer je stao celi svet pa će svima kao i nama biti potrebno vreme da se vratimo u formu, a najbolji će biti onaj ko se najbrže snađe i prilagodi u svemu ovome - istakao je Mitrović.

Posljednje veliko takmičenje “delfini” su imali sredinom januara, kada su na Evropskom prvenstvu bili peti. Takmičenje u Budimpešti trebalo je da bude jedna od stanica ka Olimpijskim igrama, ali to neće biti slučaj. Nije poznato koje takmičenje će vaterpolistima biti generalna proba za Tokio 2021.

- Još se ništa ne zna, jer kalendar nije sastavljen i nije poznato kada će biti. Nije određen termin Svetskog prvenstva, ni kvalifikacije za Tokio nisu završene. Sve je poremećeno, baš kao i u drugim sportovima. Teško je reći šta će biti iduće sedmice, a ne iduće godine - dodao je Mitrović.

Na posljednja dva velika takmičenja Srbija je poražena od Španije, koja je ranije bila redovna mušterija.

- Španci su definitivno napredovali kao ekipa, a jedan od razloga je taj što većina igra zajedno u klubu pa imaju kontinuitet. Ono što igraju u klubu igraju i u reprezentaciji, odnosno vrše nadogradnju. Tačno znam kako to izgleda, jer smo mi u jednom trenutku imali mnogo reprezentativaca koji su igrali u Srbiji. Imali smo veliku želju da se u olimpijskoj godini svi vratimo u Srbiju i igramo za naše timove, ali klupski vaterpolo skoro da ne postoji, tako da smo odustali od toga. Iskreno se nadam da će jednog dana naša zemlja imati stabilnu ligu i ekipe koje će se boriti za evropske trofeje - naglasio je Mitrović.

Dobro je poznato da vaterpolisti nisu mnogo plaćeni kada se porede sa ostalim ekipnim sportovima i ono što oni zarađuju je sića u odnosu na, recimo, fudbalere.

- Kod nas situacija nije poput fudbala i košarke, gde postoje menadžeri i mnogi zaštitni mehanizmi. Više puta smo osetili gorčinu duga, mnogo je plata koje nikada nećemo naplatiti, a od jednog ugovora ne možemo da se obezbedimo. Tačno je da imamo više novca od običnog sveta i na tome smo zahvalni, ali naši ugovori nisu veći, naprotiv, manji su iz godine u godinu. Šta će biti dalje, ne znam, jer ako je OSC Budimpešta, kao jedan od najstabilnijih klubova, raspustio ekipu, šta mogu očekivati oni koji igraju u mnogo manjim timovima. Ovde kod mene u Grčkoj nadamo se da će liga biti završena, dok ne vidim način na koji može biti završena Liga šampiona. Situacija u Grčkoj nije eskalirala, ali u Ligi šampiona ima klubova iz Italije, Španije i Francuske, gdje je situacija mnogo teža - kazao je Mitrović.

Čestitka za Vaskrs

Mitrović je naglasio da u svemu treba tražiti pozitivnu stranu, a on ima jednu.

- Imam dvoje dece sa kojima sada provodim mnogo vremena, što ranije nije bio slučaj pa uživamo zajedno, tako da cela situacija sa pandemijom ima i malih pozitivnih stvari. Sada nam ide najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji ćemo proslaviti u krugu porodice, sa željom da situacija u svetu bude što pre završena, sa što manje posledica, da ozdrave oboleli... i srećan Vaskrs svim stanovnicima Republike Srpske - izjavio je Mitrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana