Шведски змај SAAB-35A

Горан Ајдер
Шведски змај SAAB-35A

Иако слабо познати на свјетској сцени, поготово кад је у питању градња и производња сопственог оружја, Швеђани се не могу занемарити. Током Другог свјетског рата остали су неутрални, а послије њега такође остали тихи.

Чудан је то народ и нација, али дефинитивно постижу оно што им је циљ, првенствено јака економија, што доводи државу у повлашћен положај и што им омогућује остваривање скоро свих замишљених идеја. Швеђани дефинитивно знају шта раде, јер су остали неутрални током најтеже историје у људском човјечанству.

То довољно говори о томе да имају неку своју идеологију која им и те како даје резултате. Код Швеђана тако је скоро све и у скоро свим сегментима живота, од економије па надаље. Да је тако опет најбољи примјер је историја и Други свјетски рат, у којем су Швеђани прошли, тако рећи, без великих губитака људи и територије, а то није нимало занемариво.

Међутим иако су можда Швеђани изгубили осјећај за војску, оружје и слично, и те како знају да покажу зубе. Довољно је рећи да често, иако се се то у јавности слабо приказује, имају инциденте са руском војском, односно ратном морнарицом, при чему оптужују Русију да њихове подморнице шпијунирају и крше територијални интегритет Шведске.

Наравно гдје има дима има и ватре, како би се рекло, али није тек тако једноставно затезати односе са земљом која војно дијели прво мјесто са Америком. И то је једним дијелом био одговор што Шведска и те како развија и гради оружје новије и боље. Једно од таквог оружја је и борбени авион "SAAB-35A Drake", који су дизајнирали од 1949. до 1955. године, да би авион након тога извео први успјешни лет 1955. године.

У трку модерних млазних борбених авиона у свијету прикључили су се и Швеђани и одлучили да направе свој концепт борбеног авиона, који би био карактеристикама најсличнији америчком Ф-104. Главне његове одлике биле су чување ваздушног простора и пресретање бомбардера.

Један од захтјева Шведског ратног ваздухопловства био је и тај да авион има могућност слијетања на алтернативне површине, као што су јавни путеви и слично. "SAAB-35A Drake" визуелно је јединствен, иако се ради о дизајну делта крила, који примјењују француски "рафал", израелски "кфир", као и моћни "јурофајтер".

SAAB-35A, иако је произведен много прије ових авиона, изласком на сцену дјеловао је као и данас футуристички. Његов карактеристични визуелни изглед као да је био корак испред времена. Међутим, иако је своје службовање у ратном ваздухопловству широм свијета, а нарочито у својој матичној земљи Шведској, обавио професионално и на нивоу задатка, ипак се није толико показао.

Он као да није био довољно исфорсиран, можда је то једним дијелом због његовог визуелног изгледа, који је јединствен и специфичан, па му то можда техничке карактеристике нису дозвољавале, а са друге стране можда је и могао, али није био адекватно припремљен и употријебљен. У авион је уграђен турбомлазни мотор с накнадним сагоријевањем шведског произвођача "Volvo Flygmotor RM 6C", а који је рађен по лиценци британског мотора "Rolls Royce Avon".

Шведска је изградила солидан број ових борбених авиона, око 645, уз то и извозне варијанте. Швеђани су имали у употреби шест варијанти SAAB-35A, док су за извоз биле намијењене двије варијанте. Посљедњом модернизацијом шведска варијанта имала је ознаку Ј35Ј, док је замјена између SAAB-35A и новог "Jas-39 Gripen" био такође одличан борбени авион "SAAB-37 Viggen". Неке од верзија SAAB-35A су Ф-35 борбена верзија, РФ-35 извиђачка верзија и ТФ-35 школско-борбена верзија.

Земље кориснице SAAB-35A поред матичне земље Шведске су: Аустрија, Данска, Финска и Сједињене Америчке Државе. Иако у свијету борбених авиона није био толико чувено име, "SAAB-35A Drake" својим врло добрим карактеристикама и могућностима и те како је био фаворит међу најбољим авионима. Међутим на свјетској сцени доминирају ипак они авиони који имају већи квалитет и који се највише продају, а то су амерички и руски.

Визуелни изглед SAAB-35A може и данас да парира као модеран изглед, јер је делта крило увијек привлачно у војној авио-индустрији. Поздрављам читаоце "Гласа" и мог текста до неке друге прилике, хвала Горан Ајдер, војни аналитичар.
 

Карактеристике

Техничке карактеристике: посада - један члан, дужина авиона 15,34 м, распон крила 9,24 м, висина 3,89 м, тежина празног авиона 7.865 кг, максимална полетна 11.400 кг, максимална брзина 2.120 км/ч, долет 3.250 км, плафон лета 20.000 м.

Наоружање топ АДЕН М-55 калибра 30 мм са 100 метака, пријашње верзије топа биле су два топа М-55 калибра 30 мм са 90 метака по топу, четири носача за танкове горива или за пројектиле ваздух-ваздух Рб 24, Рб 27 и Рб 28 калибра 75 мм и 135 мм, могућност монтирања разних пројектила на шест подесивих тачака на авиону, као и разне врсте бомби.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана