Знате ли из којег разлога се свјетла у авиону пригушују?

ГС
Знате ли из којег разлога се свјетла у авиону пригушују?

Многи сматрају да се пригушивањем свјетла током ноћних летова покушава помоћи путницима да лакше утону у сан. Међутим, ово се ради због јако важног сигурносног разлога.

"Свјетла су пригушена тако да се ваш вид може што лакше прилагодити како бисте се лакше евакуирали из авиона уколико дође до несреће", открила је стјуардеса Sue Fogwell Суеза магазин "Тraveč + Leisure".

Како наводи , људском оку треба од 10 до 30 минута да се потпуно привикне на мрак. Пригушивање свјетла омогућава путницима да боље виде подна свјетла која воде до излаза у случају евакуације.

Стјуардесе ће укључити свјетла и ако је ријеч о дневном лету како путници не би били "заслијепљени" приликом искрцавања. Ове наизглед тривијалне мјере могу бити кључне за преживљавање.

"Подизање сјенила током полијетања и слијетања олакшава стјуардесама процјену вањских опасности, попут пожара, које би могле ометати евакуацију", навео је пилотPatrik Smith.

Логика је да ако се било што догоди током полијетања или слијетања, ваше очи ће бити прилагођене на вањску свјетлост, што вам омогућује да брже реагујете, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана