Кина шаље три астронаута у свемирску станицу у оквиру програма за Мјесец

Танјуг
Кина шаље три астронаута у свемирску станицу у оквиру програма за Мјесец

ПЕКИНГ - Кинеска свемирска агенција обавља завршне припреме за слање посаде Шенџоу-18 у ниску орбиту Земље у четвртак у оквиру свог свемирског програма који има за циљ да људе пошаље на Мјесец до 2030. године.

На данашњој конференцији за новинаре, Кинеска свемирска агенција са посадом (ЦМСА) представила је три астронаута, команданта Је Гуангфу, који је био део мисије Шенџоу-13 2021, Ли Конг и Ли Гуангсу, који ćе први пут отиćи у свемир, преноси ЦРИ.

Очекује се да летелица са трочланом посадом полети у 20.59 часова у четвртак по локалном времену, из центра за лансирање сателита Џиукуан, у пустињи Гоби на северозападу Кине.

Посада ће провести око шест мјесеци у свемирској станици, гдје ће спроводити научна испитивања, инсталирати опрему за заштиту од свемирског отпада на свемирској станици, изводити експерименте са корисним оптереćењем и популаризовати научно образовање, рекао је Лин Ксикианг, заменик директора ЦМСА.

Лин је истакао да Кина ради на томе да понуди приступ својој свемирској станици страним астронаутима и свемирским туристима. Кина је изградила сопствену свемирску станицу након што је искључена из Међународне свемирске станице, наводно услед забринутости Сједињених Држава због учешćа кинеске Народноослободилачке војске свемирнском у програму.

Ове године, свемирска станица Тијангонг је предвиђена за две мисије теретних свемирских летелица и две мисије свемирских летова са посадом.

Кина је извела своју прву свемирску мисију са посадом 2003. године, поставши треćа земља после бившег Совјетског Савеза и САД која је послала особу у свемир користеćи сопствене ресурсе. До сада, летелице су на Месец спустиле четири земље, укључујући Кину, САД, Русију и Индију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана