Kina šalje tri astronauta u svemirsku stanicu u okviru programa za Mjesec

Tanjug
Kina šalje tri astronauta u svemirsku stanicu u okviru programa za Mjesec

PEKING - Kineska svemirska agencija obavlja završne pripreme za slanje posade Šendžou-18 u nisku orbitu Zemlje u četvrtak u okviru svog svemirskog programa koji ima za cilj da ljude pošalje na Mjesec do 2030. godine.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Kineska svemirska agencija sa posadom (CMSA) predstavila je tri astronauta, komandanta Je Guangfu, koji je bio deo misije Šendžou-13 2021, Li Kong i Li Guangsu, koji će prvi put otići u svemir, prenosi CRI.

Očekuje se da letelica sa tročlanom posadom poleti u 20.59 časova u četvrtak po lokalnom vremenu, iz centra za lansiranje satelita Džiukuan, u pustinji Gobi na severozapadu Kine.

Posada će provesti oko šest mjeseci u svemirskoj stanici, gdje će sprovoditi naučna ispitivanja, instalirati opremu za zaštitu od svemirskog otpada na svemirskoj stanici, izvoditi eksperimente sa korisnim opterećenjem i popularizovati naučno obrazovanje, rekao je Lin Ksikiang, zamenik direktora CMSA.

Lin je istakao da Kina radi na tome da ponudi pristup svojoj svemirskoj stanici stranim astronautima i svemirskim turistima. Kina je izgradila sopstvenu svemirsku stanicu nakon što je isključena iz Međunarodne svemirske stanice, navodno usled zabrinutosti Sjedinjenih Država zbog učešća kineske Narodnooslobodilačke vojske svemirnskom u programu.

Ove godine, svemirska stanica Tijangong je predviđena za dve misije teretnih svemirskih letelica i dve misije svemirskih letova sa posadom.

Kina je izvela svoju prvu svemirsku misiju sa posadom 2003. godine, postavši treća zemlja posle bivšeg Sovjetskog Saveza i SAD koja je poslala osobu u svemir koristeći sopstvene resurse. Do sada, letelice su na Mesec spustile četiri zemlje, uključujući Kinu, SAD, Rusiju i Indiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana