Znate li šta zaista znači skraćenica WC

GS
Znate li šta zaista znači skraćenica WC

Mnogi su se iznenadili nakon što su saznali šta 'WC' zaista znači, uprkos tome što su ta slova vidjeli bezbroj puta dok su odlazili u istu tu prostoriju, kako bi obavili nuždu.

Velike su šanse da ste, ako ste ikad morali koristiti WC dok ste bili vani na javnom mjestu, vidjeli ta dva slova na vratima, ali možda niste previše razmišljali o tome šta ona zapravo znače.

Brojni korisnici društvenih mreža sada su ostali pozitivno zapanjeni nakon što su saznali njihovo pravo značenje, a koje nudi fascinantan mali uvid u istoriju toaleta i sanitarnih čvorova.

"Drago mi je što je neko pitao jer se ja to pitam godinama, ali nikad nisam guglao", priznaju drugi.

Prema vodoinstalaterskoj internet stranici Plambvorld, fraza prvi put je korištena u Engleskoj 1870-ih. Izvorno poznat kao 'ormarić za ispiranje', ubrzo je postao 'vodeni ormarić' kroz popularnu upotrebu, prije nego što je postao 'WC'. 19. vijek bio je period velikih inovacija za moderne toalete, a napredak je znatno pomogao u poboljšanju javnog zdravlja i higijene.

Kraljevsko domaćinstvo angažovalo je jednog od najpoznatijih sanitarnih inženjera tog vremena Tomasa Krapera da zamijeni toalete novijim modelima 1886. godine, prenosi "Miror".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana