Никола Ивановић: Прошлост треба поштовати, али требамо гледати у будућност! (VIDEO)

Елта ТВ
Никола Ивановић: Прошлост треба поштовати, али требамо гледати у будућност! (VIDEO)

Ми овдје у Пакрацу у Западној Славонији мирно живимо једни поред других и све оно што је било прије више од 30 година треба ставити иза нас. Прошлост треба поштовати, треба поштовати жртве с обје стране, које су се десиле, јер ово је један простор који је проживио озбиљне трауме, али треба гледати у будућности.

Рекао је ово Никола Ивановић, замјеник жупана Пожешко-славонске жупаније, из реда српске националне мањине, поводом обиљежавања 29. годишњице страдања српског народа у операцији Хрватске војске „Бљесак“ 

Он је напоменуо да српска заједница на овим просторима живи вијековима, да је овдје духовно средиште Срба Славоније, док са свјетовне стране, представници Срба чине све на очувању националног идентитета српског народа. 

- У том смислу, управо иза мојих леђа налази се Српска кућа. Она је смјештена у центру града, а очекујемо и рјешавање питања простора у жупанијском средишту, у граду Пожеги. Поред тога ријешили смо проблем простора за рад наших вијећа, мањинских организација у друштвеним домовима на подручју Жупаније. Али као што сам рекао, Српска кућа је сада политичко, друштвено и културно сједиште Срба Пожешко-славонске жупаније - поручио је Ивановић.

A house with a balconyDescription automatically generated

Он је нагласио да се овдје проводи неколико програма важних за функционисање српске заједнице у овом дијелу Славоније. 

- Овдје смо прије свега започели, хвале вриједан, пројекат Српског народног вијећа, а то је Програм плус, за наше најмлађе. Ријеч је о ваннаставним активностима за нашу дјецу гдје окупљамо уз квалитетну стручну подршку наших наставника, нашу дјецу, учећи их нашој култури и нашим обичајима, али нисмо затворени, већ желимо у тај пројекат укључити све оне који то желе. Поред тога проводимо пројекат „Од врата до врата“ Српског народног вијећа. Добили смо аутомобил и једног запосленика, који врши превоз старих и немоћних из удаљенијих села према Пакрацу и Пожеги, у смислу здравствених прегледа и административних потреба становништва - додаје Ивановић.

Напомиње да је ово одличан пројекат, јер је, након ратних дешавања у селима јако мали број становника, ту нема аутобуског превоза, па овај пројекат у тим случајевима добија на значају. 

- Напоменуо бих да се преко двије деценије проводи бесплатна правна помоћ, за све становнике овог града и Жупаније, која се у посљедње вријеме одвија управо у Српској кући која се налази иза мојих леђа. Све редовне активности Вијећа Српске националне мањине у Пакрацу, Липику и на нивоу Жупаније се координирају из Српске куће у Пакрацу. Један од пројеката којег смо покренули уз подршку Српског народног вијећа и Уреда за дијаспору Владе Републике Србије јесте прикупљање материјалне и нематеријалне баштине српског народа пакрачког краја, односно западне Славоније. Ту имамо и велику подршку нашег земљака из Градишке, Далибора Харамбашића који вриједно ради како би спасио од пропадања, нешто што су наши стари вијековима стварали, каже Ивановић додавши да се у Српској кући у Пакрацу налази и прва поставка те етно збирке - рекао је Ивановић.

A black and white photo of a buildingDescription automatically generated

Он је на крају позвао све Славонце, Пакрачане који можда имају неки стари предмет или занимљиву фотографију завичаја, или дио народне ношње овог краја да се обрате Српској кући у Пакрацу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана