Nikola Ivanović: Prošlost treba poštovati, ali trebamo gledati u budućnost! (VIDEO)

Elta TV
Nikola Ivanović: Prošlost treba poštovati, ali trebamo gledati u budućnost! (VIDEO)

Mi ovdje u Pakracu u Zapadnoj Slavoniji mirno živimo jedni pored drugih i sve ono što je bilo prije više od 30 godina treba staviti iza nas. Prošlost treba poštovati, treba poštovati žrtve s obje strane, koje su se desile, jer ovo je jedan prostor koji je proživio ozbiljne traume, ali treba gledati u budućnosti.

Rekao je ovo Nikola Ivanović, zamjenik župana Požeško-slavonske županije, iz reda srpske nacionalne manjine, povodom obilježavanja 29. godišnjice stradanja srpskog naroda u operaciji Hrvatske vojske „Bljesak“ 

On je napomenuo da srpska zajednica na ovim prostorima živi vijekovima, da je ovdje duhovno središte Srba Slavonije, dok sa svjetovne strane, predstavnici Srba čine sve na očuvanju nacionalnog identiteta srpskog naroda. 

- U tom smislu, upravo iza mojih leđa nalazi se Srpska kuća. Ona je smještena u centru grada, a očekujemo i rješavanje pitanja prostora u županijskom središtu, u gradu Požegi. Pored toga riješili smo problem prostora za rad naših vijeća, manjinskih organizacija u društvenim domovima na području Županije. Ali kao što sam rekao, Srpska kuća je sada političko, društveno i kulturno sjedište Srba Požeško-slavonske županije - poručio je Ivanović.

A house with a balconyDescription automatically generated

On je naglasio da se ovdje provodi nekoliko programa važnih za funkcionisanje srpske zajednice u ovom dijelu Slavonije. 

- Ovdje smo prije svega započeli, hvale vrijedan, projekat Srpskog narodnog vijeća, a to je Program plus, za naše najmlađe. Riječ je o vannastavnim aktivnostima za našu djecu gdje okupljamo uz kvalitetnu stručnu podršku naših nastavnika, našu djecu, učeći ih našoj kulturi i našim običajima, ali nismo zatvoreni, već želimo u taj projekat uključiti sve one koji to žele. Pored toga provodimo projekat „Od vrata do vrata“ Srpskog narodnog vijeća. Dobili smo automobil i jednog zaposlenika, koji vrši prevoz starih i nemoćnih iz udaljenijih sela prema Pakracu i Požegi, u smislu zdravstvenih pregleda i administrativnih potreba stanovništva - dodaje Ivanović.

Napominje da je ovo odličan projekat, jer je, nakon ratnih dešavanja u selima jako mali broj stanovnika, tu nema autobuskog prevoza, pa ovaj projekat u tim slučajevima dobija na značaju. 

- Napomenuo bih da se preko dvije decenije provodi besplatna pravna pomoć, za sve stanovnike ovog grada i Županije, koja se u posljednje vrijeme odvija upravo u Srpskoj kući koja se nalazi iza mojih leđa. Sve redovne aktivnosti Vijeća Srpske nacionalne manjine u Pakracu, Lipiku i na nivou Županije se koordiniraju iz Srpske kuće u Pakracu. Jedan od projekata kojeg smo pokrenuli uz podršku Srpskog narodnog vijeća i Ureda za dijasporu Vlade Republike Srbije jeste prikupljanje materijalne i nematerijalne baštine srpskog naroda pakračkog kraja, odnosno zapadne Slavonije. Tu imamo i veliku podršku našeg zemljaka iz Gradiške, Dalibora Harambašića koji vrijedno radi kako bi spasio od propadanja, nešto što su naši stari vijekovima stvarali, kaže Ivanović dodavši da se u Srpskoj kući u Pakracu nalazi i prva postavka te etno zbirke - rekao je Ivanović.

A black and white photo of a buildingDescription automatically generated

On je na kraju pozvao sve Slavonce, Pakračane koji možda imaju neki stari predmet ili zanimljivu fotografiju zavičaja, ili dio narodne nošnje ovog kraja da se obrate Srpskoj kući u Pakracu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana