Необичан надимак легендарног пјевача: Како је Даворин Поповић постао Пимпек

Aгенције
Необичан надимак легендарног пјевача: Како је Даворин Поповић постао Пимпек

Фронтмена легендарног бенда Индекси Даворина Поповића поједини су од миља звали Дачо, али је он ипак познатији по другом, прилично необичном надимку - Пимпек.

Поменути надимак добио је још кад је био дијете и то због мале израслине крај лијевог уха.

Мало ко зна да се Даворин у младости бавио спортом, рукометом и кошарком, а у кошарци је кажу, био један од најталентованијих бекова у то вријеме. Био је капитен Кошаркашког клуба "Млада Босна" (касније КК Жељезничар), гдје је као првотимац одиграо више од 500 утакмица. Спортом се активно престао бавити 1968. године.

Имао је надимак који је сам себи наденуо. 

- Слушај шта ти каже Пјевач - волио је да каже. Много је музичара, а један је Пјевач.

Бенд Индекси су у љето 1962. године основали студенти Исмет Нуно Арнауталић (гитара) и Шефко Акшамија (бас гитара). Касније су се групи придружили Слободан Бобо Мисаљевић (гитара), Ђорђе Узелац (клавијатуре) и Недо Хаџихасановић (бубњеви). Испочетка су свирали инструменталне обраде свјетских хитова, а 1963. године бенд напушта Хаџихасановић, а за бубњеве долази Ђорђе Кисић.

Пјевао је Жуте дуње у филму Кудуз, а једном је наступио и на Евросонгу, 1995, када је представљао БиХ са пјесмом "21. вијек" и заузео 19. мјесто. Прије тога је Даворин за Евросонг конкурисао 1967. с Индексима, те као солиста 1993, на првом самосталном БиХ избору за Пјесму Европе, када је пјевао чак три пјесме – властиту, у пјесми браће Мулахалиловић, те у групи коју су уз њега чинили Махир Палош, Слободан Вујовић и Жељка Катавић.

Оженио се 11. јануара 1991. и у браку са Сањом добио сина Дариа.

Као члан Индекса, добитник је Шестоаприлске награде града Сарајева, која се додјељује најистакнутијим ствараоцима у свим подручјима, те естрадне награде Југославије.

Преминуо је 18. јуна 2001. у Сарајеву, а сахрањен два дана касније на сарајевском гробљу Баре у Алеји великана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана