Neobičan nadimak legendarnog pjevača: Kako je Davorin Popović postao Pimpek

Agencije
Neobičan nadimak legendarnog pjevača: Kako je Davorin Popović postao Pimpek

Frontmena legendarnog benda Indeksi Davorina Popovića pojedini su od milja zvali Dačo, ali je on ipak poznatiji po drugom, prilično neobičnom nadimku - Pimpek.

Pomenuti nadimak dobio je još kad je bio dijete i to zbog male izrasline kraj lijevog uha.

Malo ko zna da se Davorin u mladosti bavio sportom, rukometom i košarkom, a u košarci je kažu, bio jedan od najtalentovanijih bekova u to vrijeme. Bio je kapiten Košarkaškog kluba "Mlada Bosna" (kasnije KK Željezničar), gdje je kao prvotimac odigrao više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Imao je nadimak koji je sam sebi nadenuo. 

- Slušaj šta ti kaže Pjevač - volio je da kaže. Mnogo je muzičara, a jedan je Pjevač.

Bend Indeksi su u ljeto 1962. godine osnovali studenti Ismet Nuno Arnautalić (gitara) i Šefko Akšamija (bas gitara). Kasnije su se grupi pridružili Slobodan Bobo Misaljević (gitara), Đorđe Uzelac (klavijature) i Nedo Hadžihasanović (bubnjevi). Ispočetka su svirali instrumentalne obrade svjetskih hitova, a 1963. godine bend napušta Hadžihasanović, a za bubnjeve dolazi Đorđe Kisić.

Pjevao je Žute dunje u filmu Kuduz, a jednom je nastupio i na Evrosongu, 1995, kada je predstavljao BiH sa pjesmom "21. vijek" i zauzeo 19. mjesto. Prije toga je Davorin za Evrosong konkurisao 1967. s Indeksima, te kao solista 1993, na prvom samostalnom BiH izboru za Pjesmu Evrope, kada je pjevao čak tri pjesme – vlastitu, u pjesmi braće Mulahalilović, te u grupi koju su uz njega činili Mahir Paloš, Slobodan Vujović i Željka Katavić.

Oženio se 11. januara 1991. i u braku sa Sanjom dobio sina Daria.

Kao član Indeksa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, te estradne nagrade Jugoslavije.

Preminuo je 18. juna 2001. u Sarajevu, a sahranjen dva dana kasnije na sarajevskom groblju Bare u Aleji velikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana