Посао у Новом Граду након студија у Словенији: Приједорчанка се вратила у Српску

Г.С.
Foto: РТРС

ПРИЈЕДОР - Тридесетогодишња Приједорчанка Маја Крећа, након завршених мастер студија биологије и екологије у Марибору, вратила се и запослила у Новом Граду.

Каже да Словенија нуди много више шанси, али ипак је одлучила да дође у Републику Српску и ту настави да гради каријеру.

Љубав према природи усмјерила је њен професионални пут. Маја Крећа након завршених основних студија на бањалучком Природно-математичком факултету нашла се пред одлуком да ли остати или отићи? Школовање је наставила у Словенији.

- Напоменула бих да сам отишла у периоду короне, значи прве двије седмице мог студија су биле уживо, наредна година је била онлајн. То је био један изазован период с обзиром да сам отишла да живим у нову државу - нови језик, нови народ, нова кулутра - рекла је Маја.

Трогодишњи живот у Словенији донио јој је многа искуства, пријатеље, лијепе успомене. Међутим, након завршених мастер студија и неуспјеле „потраге“ за послом у струци, увјерила се да и у европским земљама није тако „идилично“ као што многи мисле. Одлучила се за повратак у родни град, преноси РТРС.

- Након те три проведене године у Словенији, ипак нисмо били толико сигурни да желимо да останемо тамо, вукао нас је осјећај да желимо да се вратимо нашој кући и у наш град, Приједор, и да ту наставимо свој даљи живот - каже Маја.

Одлуку да се врати у родни град и ту пренесе своја стечена знања и допринесе својој заједници, није донијела „преко ноћи“.

- Живот у Словенији је био дефинитивно лијепо искуство, али ето наша одлука је ипак била да се вратимо у Приједор. Да своје стечено знање и иксуство подијелим међу својим људима и да допринесем својој заједници и да кажем побољшању нашег живота овдје - додала је Маја.

Маја Крећа је од почетка ове године запослена у новоградском Еколошком удружењу „Грин тим“ као пројектни менаџер. Поручила је свим младим људима да се едукују, путују, стичу нова искуства и кроз тај процес покушају пронаћи свој животни пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана