Švedski zmaj SAAB-35A

Goran Ajder
Švedski zmaj SAAB-35A

Iako slabo poznati na svjetskoj sceni, pogotovo kad je u pitanju gradnja i proizvodnja sopstvenog oružja, Šveđani se ne mogu zanemariti. Tokom Drugog svjetskog rata ostali su neutralni, a poslije njega takođe ostali tihi.

Čudan je to narod i nacija, ali definitivno postižu ono što im je cilj, prvenstveno jaka ekonomija, što dovodi državu u povlašćen položaj i što im omogućuje ostvarivanje skoro svih zamišljenih ideja. Šveđani definitivno znaju šta rade, jer su ostali neutralni tokom najteže istorije u ljudskom čovječanstvu.

To dovoljno govori o tome da imaju neku svoju ideologiju koja im i te kako daje rezultate. Kod Šveđana tako je skoro sve i u skoro svim segmentima života, od ekonomije pa nadalje. Da je tako opet najbolji primjer je istorija i Drugi svjetski rat, u kojem su Šveđani prošli, tako reći, bez velikih gubitaka ljudi i teritorije, a to nije nimalo zanemarivo.

Međutim iako su možda Šveđani izgubili osjećaj za vojsku, oružje i slično, i te kako znaju da pokažu zube. Dovoljno je reći da često, iako se se to u javnosti slabo prikazuje, imaju incidente sa ruskom vojskom, odnosno ratnom mornaricom, pri čemu optužuju Rusiju da njihove podmornice špijuniraju i krše teritorijalni integritet Švedske.

Naravno gdje ima dima ima i vatre, kako bi se reklo, ali nije tek tako jednostavno zatezati odnose sa zemljom koja vojno dijeli prvo mjesto sa Amerikom. I to je jednim dijelom bio odgovor što Švedska i te kako razvija i gradi oružje novije i bolje. Jedno od takvog oružja je i borbeni avion "SAAB-35A Drake", koji su dizajnirali od 1949. do 1955. godine, da bi avion nakon toga izveo prvi uspješni let 1955. godine.

U trku modernih mlaznih borbenih aviona u svijetu priključili su se i Šveđani i odlučili da naprave svoj koncept borbenog aviona, koji bi bio karakteristikama najsličniji američkom F-104. Glavne njegove odlike bile su čuvanje vazdušnog prostora i presretanje bombardera.

Jedan od zahtjeva Švedskog ratnog vazduhoplovstva bio je i taj da avion ima mogućnost slijetanja na alternativne površine, kao što su javni putevi i slično. "SAAB-35A Drake" vizuelno je jedinstven, iako se radi o dizajnu delta krila, koji primjenjuju francuski "rafal", izraelski "kfir", kao i moćni "jurofajter".

SAAB-35A, iako je proizveden mnogo prije ovih aviona, izlaskom na scenu djelovao je kao i danas futuristički. Njegov karakteristični vizuelni izgled kao da je bio korak ispred vremena. Međutim, iako je svoje službovanje u ratnom vazduhoplovstvu širom svijeta, a naročito u svojoj matičnoj zemlji Švedskoj, obavio profesionalno i na nivou zadatka, ipak se nije toliko pokazao.

On kao da nije bio dovoljno isforsiran, možda je to jednim dijelom zbog njegovog vizuelnog izgleda, koji je jedinstven i specifičan, pa mu to možda tehničke karakteristike nisu dozvoljavale, a sa druge strane možda je i mogao, ali nije bio adekvatno pripremljen i upotrijebljen. U avion je ugrađen turbomlazni motor s naknadnim sagorijevanjem švedskog proizvođača "Volvo Flygmotor RM 6C", a koji je rađen po licenci britanskog motora "Rolls Royce Avon".

Švedska je izgradila solidan broj ovih borbenih aviona, oko 645, uz to i izvozne varijante. Šveđani su imali u upotrebi šest varijanti SAAB-35A, dok su za izvoz bile namijenjene dvije varijante. Posljednjom modernizacijom švedska varijanta imala je oznaku J35J, dok je zamjena između SAAB-35A i novog "Jas-39 Gripen" bio takođe odličan borbeni avion "SAAB-37 Viggen". Neke od verzija SAAB-35A su F-35 borbena verzija, RF-35 izviđačka verzija i TF-35 školsko-borbena verzija.

Zemlje korisnice SAAB-35A pored matične zemlje Švedske su: Austrija, Danska, Finska i Sjedinjene Američke Države. Iako u svijetu borbenih aviona nije bio toliko čuveno ime, "SAAB-35A Drake" svojim vrlo dobrim karakteristikama i mogućnostima i te kako je bio favorit među najboljim avionima. Međutim na svjetskoj sceni dominiraju ipak oni avioni koji imaju veći kvalitet i koji se najviše prodaju, a to su američki i ruski.

Vizuelni izgled SAAB-35A može i danas da parira kao moderan izgled, jer je delta krilo uvijek privlačno u vojnoj avio-industriji. Pozdravljam čitaoce "Glasa" i mog teksta do neke druge prilike, hvala Goran Ajder, vojni analitičar.
 

Karakteristike

Tehničke karakteristike: posada - jedan član, dužina aviona 15,34 m, raspon krila 9,24 m, visina 3,89 m, težina praznog aviona 7.865 kg, maksimalna poletna 11.400 kg, maksimalna brzina 2.120 km/č, dolet 3.250 km, plafon leta 20.000 m.

Naoružanje top ADEN M-55 kalibra 30 mm sa 100 metaka, prijašnje verzije topa bile su dva topa M-55 kalibra 30 mm sa 90 metaka po topu, četiri nosača za tankove goriva ili za projektile vazduh-vazduh Rb 24, Rb 27 i Rb 28 kalibra 75 mm i 135 mm, mogućnost montiranja raznih projektila na šest podesivih tačaka na avionu, kao i razne vrste bombi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana