Принц Филип: Историјска одлука - три генерације Карађорђевића живјеће на истом мјесту

Танјуг
Foto: Фејсбук

БЕОГРАД - Принц Филип Карађорђевић оцијенио је данас као историјски важну одлуку његовог оца принца Александра Карадорђевића да зграду Сламнате куће у Дворском комплексу на Дедињу искључиво користе он и његова браћа Петар и Александар са породицама, чиме су се, како је нагласио, стекли услови да први пут у историји краљевског дома, на једном месту живе три генерације Карађорђевића.

“Мој отац је одлуком омогућио да ми, његови синови, живимо у Дворском комплексу који је купљен и саграђен од личних средстава нашег прадеде краља Александра И и прабабе краљице Марије. Тиме су се стекли услови да у овом дому први пут у историји, на једном месту живе три генерације Карађорђевића, јер је мој отац, први старешина Краљевског дома у историји Србије који је дочекао унуке”, саопштено је из кабинета принца Филипа.

Он је изразио задовољство због одлука оца и додао да се радује њиховом заједничком раду на напретку и развоју Краљевског дома, на општу корист српског народа и српске државе.

У саопштењу се подсјећа на скорашње крштење принцезе Марије у цркви Светог Андреја Првозваног у дворском комплексу на Дедињу али и на чињеницу да је Крунски савјет јуче обавјестио јавност да су Савјетодавна тијела усвојила записник са састанка одржаног у фебруару у којем је констатована промјена у линији наслјеђивања краљевске породице Србије и да су Крунски савјет и Крунско веће примили к знању да је након вољне абдикације принца Петра, његов брат Филип “неспорни принц наслједник”.

Додао је да је његов отац, који је као наслједник српске круне рођен у изгнанству и као беба проглашен државним непријатељем Југославије, постигао историјски важне ствари како за краљевски дом Србије тако и за нашу Отадзбину - омогућио је рехабилитацију и повратак чланова Краљевске породице у Србију након вишедеценијског изгнанства.

“Мој отац је омогућио враћање посмртних остатака чланова Краљевске породице сахрањених у изгнанству и обезбједио им државну сахрану у породичном маузолеју Цркве Светог Ђорђа на Опленцу, чиме је испунио завјет највољенијег српског краља, Петра И Карађорђевића”, навео је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана