Марко Стојанчевић, кадет Војне академије: Војно ваздухопловство је љубав и изазов

Срна
Марко Стојанчевић, кадет Војне академије: Војно ваздухопловство је љубав и изазов

БЕОГРАД - Кадет пете године Војног ваздухопловства на Војној академији Марко Стојанчевић рекао је да су на Војној академији имали прилику да се баве војно-машинским инжењерством.

“Стекли смо знања о аеродинамици и перформансама лета авиона што нам је дало добру основу за развијање практичних знања, односно управљање авионом”, додао је Стојанчевић.

На авиону типа Ласта реализује се почетна и основна обука, а сам ваздухоплов својом савременом дигиталном авиоником и уређајима обезбјеђује обуку у основном, навигацијском, фигурном, инструменталном и ноћном летењу.

Кадети који заврше обуку на авиону Супер Галеб Г-4 постају припадници ескадрила у саставу 204. и 98. ваздухопловне бригаде.

Као млади потпоручници, пред собом имају велики број циљева, међу којима је сигурно и тежња да постану пилоти на авиону МиГ-29.

Послије теоретских припрема и великог броја сати проведених на симулатору, млади пилоти стичу услов да уђу у кабину авиона МиГ-29 и отпочну обуку за пилота једног од најцјењенијих авиона у свијету.

Потпоручник Жарко Жарковић је 2020. године из 252. школско-тренажно-авијацијске екадриле прешао у 101. ловачку ескадрилу.

Најмлађи пилот 101. ловачке ескадриле, један је од тројице пилота који су прешли из 252. школско-тренажне ескадриле и који пролазе кроз процес преобуке за МиГ-29.

Преобука се састоји од техничке учионице у трајању од пет недјеља, где се обрађује контрукција авиона, системи које авион поседује и њихови начини примјене, након чега слиједи земаљска припрема, у трајању од две недеље, где ће учити технику пилотирања авионом МиГ-29.

Неки пилоти имали су прилику да своју обуку заврше у Руској Федерацији гдје су стекли потребна знања за управљање овим ваздухопловом.

Капетан Петар Стефановић, пилот 101. ловачко-авијацијске ескадриле је послије завршетка Војне гимназије имао прилику да студира у Колорадо Спрингсу, у Ваздухопловној академији оружаних снага Сједињених Америчких Држава.

Необичан пут образовања га је након летачких обука које је имао у Србији на ваздухопловима В-53 Утва и Супер Галеб Г-4, одвео у Русију на преобуку за МиГ-29.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана