Marko Stojančević, kadet Vojne akademije: Vojno vazduhoplovstvo je ljubav i izazov

Srna
Marko Stojančević, kadet Vojne akademije: Vojno vazduhoplovstvo je ljubav i izazov

BEOGRAD - Kadet pete godine Vojnog vazduhoplovstva na Vojnoj akademiji Marko Stojančević rekao je da su na Vojnoj akademiji imali priliku da se bave vojno-mašinskim inženjerstvom.

“Stekli smo znanja o aerodinamici i performansama leta aviona što nam je dalo dobru osnovu za razvijanje praktičnih znanja, odnosno upravljanje avionom”, dodao je Stojančević.

Na avionu tipa Lasta realizuje se početna i osnovna obuka, a sam vazduhoplov svojom savremenom digitalnom avionikom i uređajima obezbjeđuje obuku u osnovnom, navigacijskom, figurnom, instrumentalnom i noćnom letenju.

Kadeti koji završe obuku na avionu Super Galeb G-4 postaju pripadnici eskadrila u sastavu 204. i 98. vazduhoplovne brigade.

Kao mladi potporučnici, pred sobom imaju veliki broj ciljeva, među kojima je sigurno i težnja da postanu piloti na avionu MiG-29.

Poslije teoretskih priprema i velikog broja sati provedenih na simulatoru, mladi piloti stiču uslov da uđu u kabinu aviona MiG-29 i otpočnu obuku za pilota jednog od najcjenjenijih aviona u svijetu.

Potporučnik Žarko Žarković je 2020. godine iz 252. školsko-trenažno-avijacijske ekadrile prešao u 101. lovačku eskadrilu.

Najmlađi pilot 101. lovačke eskadrile, jedan je od trojice pilota koji su prešli iz 252. školsko-trenažne eskadrile i koji prolaze kroz proces preobuke za MiG-29.

Preobuka se sastoji od tehničke učionice u trajanju od pet nedjelja, gde se obrađuje kontrukcija aviona, sistemi koje avion poseduje i njihovi načini primjene, nakon čega slijedi zemaljska priprema, u trajanju od dve nedelje, gde će učiti tehniku pilotiranja avionom MiG-29.

Neki piloti imali su priliku da svoju obuku završe u Ruskoj Federaciji gdje su stekli potrebna znanja za upravljanje ovim vazduhoplovom.

Kapetan Petar Stefanović, pilot 101. lovačko-avijacijske eskadrile je poslije završetka Vojne gimnazije imao priliku da studira u Kolorado Springsu, u Vazduhoplovnoj akademiji oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država.

Neobičan put obrazovanja ga je nakon letačkih obuka koje je imao u Srbiji na vazduhoplovima V-53 Utva i Super Galeb G-4, odveo u Rusiju na preobuku za MiG-29.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana