Завирите на тајанствено острво Јемена - Сокотра FOTO/VIDEO

BBC
Foto: shutterstock

Изолована Сокотра, 350 километара од копна Јемена, дом је читавом спектру необичних биљака и животиња које су на јединствен начин прилагођене овом врућем, суровом и вјетровитом острву.

Смјештена у Арапском мору, три стотине и педесет километара од остатка напаћеног Јемена, Сокотра је некада била легендарно мјесто на рубу мапа познатог свијета. За морнаре она је била страшно мјесто, са опасним спрудовима, јаросним олујама и становницима за које се вјеровало да управљају вјетровима и усмјеравају бродове према обали да би их заробили и опљачкали. Данас богата биолошка разноврсност Сокотре привлачи нове истраживаче, који се надају да ће открити њене тајне прије него што је модерни свијет заувијек промјени.

Древни Египћани, Грци и Римљани – сви су они користили природна богатства Сокотре: миришљаве смоле као што је тамјан, љековити екстракт алое тамноцрвени сок змајевог дрвета, који је коришћен као лијек и сликарска боја. Авантуристи су долазили да убиру блага овог острва, упркос причама да га чувају џиновске змије које живе у пећинама. Међу онима који су уживали у благодетима Сокотре били су Краљица Сабе, Александар Велики и Марко Поло.

Вриједност тамјана и змајевог дрвета достигла је врхунац за вријеме Римског царства. Након тога ово острво је углавном служило трговцима као успутна станица, а вијекови су пролазили у релативној културној изолацији. Из генерације у генерацију становници Сокотре су живјели попут својих предака: планински бедуини су узгајали своје козе, приморци су се бавили риболовом и тако су им протицали дани. Историја острва се преносила кроз поезију, која је рецитована на сокотри језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана