Незабораван провод у Рејкјавику: Ево шта нуди главни град Исланда

GS
Foto: PetersBigAdventure

Већина људи није вид‌јела Рејкјавик, али ако ускоро будете ишли, ево савјета оних који тамо живе.

Један такав чланак објављен је на британском Гaрдиану, а ми доносимо неке савјете који нам се чине мудрима, како бисмо што боље упознали исландску пријестоницу.

Гастрономија

Кад су кирије у центру града пале због пандемије, покренуто је много амбициозних трговина, кафића и ресторана, те је недуго након тога дошло до ревитализације града. Недавно је отворен вегански кафић Плантан, а њихове јухе, сендвичи и пецива стварно су добри и здрави.

Још једно сјајно мјесто је Kaffi О-ле, гд‌је се спрема најбоља кафа у граду. Године 2020. пријатељи из д‌јетињства Нуми, Атли и Адалштајн отворили су мали ресторан под називом Хосило. Увијек постоје три опције главног јела – рибље, месно и веганско, дакле за сваког понешто. Ради се о маленом простору, па је најбоље резервисати сто унапријед.

Умјетност

Marshall Хоусе културно је средиште у бившој фабрици рибе у близини старе луке. Постоје три галерије под једним кровом: умјетнички Клинг & Банг угошћује изложбе младих умјетника с андерграунд сцене, као и већих, етаблираних имена, а нова галерија коју води невјероватна Асдис Þула управо је отворена у простору.

Нило, Ливинг Арт Мусеум, још је једна локална институција која излаже савремена д‌јела.

Заиста је забавно отићи на италијанску храну и пиће у ресторан Ла Примавера у приземљу зграде, а затим се попети на спрат и доживјети инспиративну умјетност. Улаз у све галерије је бесплатан.

И за крај, ваља споменути и Менги, невјероватно мјесто које угошћује умјетничка догађања и концерте и све између, тако да вриједи провјерити да видите што се догађа када сте у граду.

Природа и купање

Локални базени нешто су што локално становништво цијени, а онај имена Sundhollin најстарији је затворени базен у Рејкјавику, који је дизајнирао Гуђон Самуелсон.

Плажа Nautholsvik такође је лијепо мјесто за посјету. Морска вода геотермално је загријана с температурама које љети досежу 15-19 степени (овђе нису зимогрозни). Људи пливају у лагуни, а затим уживају у хидромасажним кадама, пијеску и парним купкама. Неки мјештани овд‌је пливају и зими.

Што се тиче зелених површина, у Хајдморку, око 15 минута вожње од Рејкјавика, постоје шума, прекрасно језеро и пуно стаза за истраживање међу формацијама лаве.

Ноћни живот

Можда због релативно мале површине Рејкјавика, овд‌је нема великих, самосталних клубова. Умјесто тога барови се претварају у клубове и људи плешу до касно у ноћ. Добро мјесто за посјету је Ронтген, гд‌је се раде одлични коктели, а у одређено вријеме долази Ђ и сви плешу до раних сати.

Ту је и стварно кул вински бар који се зове Мики Рефур - дању је кафић, а ноћу послужује природна вина и мале залогаје. Сличан концепт његује и бар Винстукан, који послужује изврсна вина, преноси ПунКуфер.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана