Погледајте гдје се налази најзеленије острво на свијету (VIDEO)

GS
Foto: Unsplash

Егејско море је дом једном малом острву које је свима показало не само да је енергетски самостално, већ је прво на свијету по томе што не производи ни грам отпада.

Тилос се налази у архипелагу Додеканез, у југоисточном дијелу Егејскога мора. Идилично и атрактивно, дјелује на прву као и сва друга дивна грчка острва. Нетакнута природа, тиркизно море и романтичне луке само су дио приче које острво приповиједа.

Највећа занимљивост лежи је у чињеници да је Тилос за сада прво и једино острво на свијету које не производи отпад. Народ на Тилосу је одувијек био напредан и хуманистички настројен, увијек се предност давала јавном здрављу, људским правима и екологији.

На острву живи нешто мање од 800 становника, и сви они живе у националном парку са невјероватном биоразноликошћу. Управо ту је прије неколико година отворена прва грчка хибридна електрана на енергију вјетра и сунца, што им је омогућило да буду енергетски потпуно самостални.

То је становништву дало прилику да користи електрична возила, па је логично сљедећи корак подразумијевао смањивање отпада. Тилос тренутно рециклира више од 80 одсто отпада, што је највећа стопа рециклирања на свијету. Данас они немају канте за смеће већ Центар за креативно рециклирање.

"Зеро-wасте" политика је привукла и еколошки освијешћене посјетиоце, створила нове економске прилике везане за примјену обновљивих извора енергије. То је такође и покренуло еко-туризам и одрживу пољопривреду, што је значајно подстакло локалну економију.

Тилос је свијетли примјер како се све може ако се хоће, самосвијест и дисциплина, као и брига о здрављу и околини направила је на острву оазу у којој живе срећни и задовољни становници. Они су прије свега тога, здрави, пише "ТУ Магазин", преноси "Нова.рс".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана