Упознајте град најближи свемиру: Овдје је животни вијек свега 35 година! (VIDEO)

GS
Foto: Telegram

Ла Ринконада је град на највећој надморској висини на свијету и сматра се мјестом које је најближе свемиру.

50 посто мање кисика

Град се налази у перуанским Андама на висини од 5.100 метара, гдје је ниво кисика за 50 одсто нижи него на нижим надморским висинама, због чега је познат како “најневјероватније мјесто на свијету”.

У популарном снимку на Јутјубу коју је прегледало више до 50 милиона људи документариста и звијезда Јутјуба, Рухи Сенет приказао је живот у овом граду изнад облака. А он није лаган, нарочито за странце.

Просјечан очекивани животни вијек људи у овом граду је само 35 година.

Локално становништво се суочава са само 50 одсто уобичајене количине кисика, али су њихова тијела еволуирала тако да производе двоструко више црвених крвних зрнаца него у другим подручјима.

- На овом беспућу нема дрвећа које може опстати због ниског атмосферског притиска. Овај град у перуанским Андама чак је 300 метара виши од Монблана, највишег врха у европским Алпама. Далеко од модерног свијета, ово је мјесто гдје су криминал и опасност увијек присутни – објашњава Сенет.

Живот у Ла Ринконади је живот без струје и текуће воде. Сенет је описао како је осјећао вртоглавицу чим је изашао из таксија, а ујутро се пробудио сасвим исцрпљен, иако је спавао. Сув зрак је изазвао бол у грлу и испуцане усне, а иако је било љето, улице су биле залеђене и пуне смећа.

Људи овдје живе у „металним баракама“ без струје, што постаје посебно забрињавајуће када температуре падну и до -10°Ц. Сенет је примијетио да већина људи користи јавне тоалете и тушеве јер немају приступ текућој води у својим домовима. Ипак, постоји добар разлог зашто људи пристају на овакве тешке услове.

Долазе због злата

– Људи долазе овдје само због једног разлога – злата. Око 50.000 људи населило се овдје, међу гомилама смећа, сањајући о богатству – објашњава Сенет.

Град се налази у близини златних рудника, а између 2001. и 2009. године, када је цијена злата скочила за 235 посто, популација се повећала за 30.000 становника.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана