Ова три знака упућују да нешто није у реду током лета авионом

GS
Foto: Instagram

Путници у авиону се дијеле на оне који сједну у летјелицу и "искључе се" и на оне који стално размишљају о томе се нешто може десити, иако се авио-транспорт сматра најбезбједнијим видом саобраћаја.

О томе колико је авионски транспорт безбједан говори и чињеница да су се прошле године догодиле само двије несреће са фаталним исходом на комерцијалним летовима. 

Ако то упоредимо са друмским саобраћајем, који је на кратким релацијама обично алтернатива авионском и гдје се готово свакодвено дешавају саобраћајни удеси, схватићемо да можда и нема толико разлога за бригу. 

Постоје, међутим, ситуације на лету које заиста указују да нешто није у реду. О томе на шта би требало обратити пажњу за портал Метро говорила је Лиса Хјуз, бивша стјуардеса са вишегодишњим искуством у летењу. 

Понашање посаде може указивати да нешто није како треба

Учестала комуникација између чланова посаде у кабини, као и између стјуарда и стјуардеса и пилота који се налазе у кокпиту, у појединим ситуацијама може указивати на проблем на лету, преноси РТ.рс. 

Промјене у тоналитету и хитне најаве су нешто што путници, ако обрате пажњу, свакако могу примијетити.

"Посада такође може припремити и опрему за хитне случајеве или издвојити физички способне појединце да им помогну у евентуалној евакуацији путника", рекла је Хјузова. 

Необични сигнали на које би требало обратити пажњу

Летење авионом готово увијек подразумијева и пролазак кроз зону турбуленција. Ово заиста није разлог за бригу. Међутим, изненадне вибрације на лету, необични звукови из летјелице или неочекиване промјене у висини летења могу указивати на то да постоје одређени механички проблеми. 

Знак за узбуну могу бити и треперење свјетла у кабини авиона, "испадање" маски са кисиком из простора изнад сједишта, као и покретање протокола за евакуацију у хитним случајевима. 

Непланирано слијетање авиона указује на проблем

Одлука за непланирано слијетање, коју доносе пилоти у комуникацији са торњем, може указивати на то да је током лета дошло до непредвиђених околности. 

Међутим, то не мора нужно значити да су у питању проблеми техничке природе - може се десити да је неком од путника позлило или да је на планираној рути дошло до временских непогода. 

У изузетним случајевима, нагло слијетање може бити изазвано и сигурносним пријетњама, на основу којих су пилоти процијенили да је безбједније спустити се на копно него наставити лет. 

Свакако, ако до овакве ситуације дође, важно је слушати инструкције особља и не паничити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана