Ova tri znaka upućuju da nešto nije u redu tokom leta avionom

GS
Foto: Instagram

Putnici u avionu se dijele na one koji sjednu u letjelicu i "isključe se" i na one koji stalno razmišljaju o tome se nešto može desiti, iako se avio-transport smatra najbezbjednijim vidom saobraćaja.

O tome koliko je avionski transport bezbjedan govori i činjenica da su se prošle godine dogodile samo dvije nesreće sa fatalnim ishodom na komercijalnim letovima. 

Ako to uporedimo sa drumskim saobraćajem, koji je na kratkim relacijama obično alternativa avionskom i gdje se gotovo svakodveno dešavaju saobraćajni udesi, shvatićemo da možda i nema toliko razloga za brigu. 

Postoje, međutim, situacije na letu koje zaista ukazuju da nešto nije u redu. O tome na šta bi trebalo obratiti pažnju za portal Metro govorila je Lisa Hjuz, bivša stjuardesa sa višegodišnjim iskustvom u letenju. 

Ponašanje posade može ukazivati da nešto nije kako treba

Učestala komunikacija između članova posade u kabini, kao i između stjuarda i stjuardesa i pilota koji se nalaze u kokpitu, u pojedinim situacijama može ukazivati na problem na letu, prenosi RT.rs. 

Promjene u tonalitetu i hitne najave su nešto što putnici, ako obrate pažnju, svakako mogu primijetiti.

"Posada takođe može pripremiti i opremu za hitne slučajeve ili izdvojiti fizički sposobne pojedince da im pomognu u eventualnoj evakuaciji putnika", rekla je Hjuzova. 

Neobični signali na koje bi trebalo obratiti pažnju

Letenje avionom gotovo uvijek podrazumijeva i prolazak kroz zonu turbulencija. Ovo zaista nije razlog za brigu. Međutim, iznenadne vibracije na letu, neobični zvukovi iz letjelice ili neočekivane promjene u visini letenja mogu ukazivati na to da postoje određeni mehanički problemi. 

Znak za uzbunu mogu biti i treperenje svjetla u kabini aviona, "ispadanje" maski sa kisikom iz prostora iznad sjedišta, kao i pokretanje protokola za evakuaciju u hitnim slučajevima. 

Neplanirano slijetanje aviona ukazuje na problem

Odluka za neplanirano slijetanje, koju donose piloti u komunikaciji sa tornjem, može ukazivati na to da je tokom leta došlo do nepredviđenih okolnosti. 

Međutim, to ne mora nužno značiti da su u pitanju problemi tehničke prirode - može se desiti da je nekom od putnika pozlilo ili da je na planiranoj ruti došlo do vremenskih nepogoda. 

U izuzetnim slučajevima, naglo slijetanje može biti izazvano i sigurnosnim prijetnjama, na osnovu kojih su piloti procijenili da je bezbjednije spustiti se na kopno nego nastaviti let. 

Svakako, ako do ovakve situacije dođe, važno je slušati instrukcije osoblja i ne paničiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana