Zavirite na tajanstveno ostrvo Jemena - Sokotra FOTO/VIDEO

BBC
Foto: shutterstock

Izolovana Sokotra, 350 kilometara od kopna Jemena, dom je čitavom spektru neobičnih biljaka i životinja koje su na jedinstven način prilagođene ovom vrućem, surovom i vjetrovitom ostrvu.

Smještena u Arapskom moru, tri stotine i pedeset kilometara od ostatka napaćenog Jemena, Sokotra je nekada bila legendarno mjesto na rubu mapa poznatog svijeta. Za mornare ona je bila strašno mjesto, sa opasnim sprudovima, jarosnim olujama i stanovnicima za koje se vjerovalo da upravljaju vjetrovima i usmjeravaju brodove prema obali da bi ih zarobili i opljačkali. Danas bogata biološka raznovrsnost Sokotre privlači nove istraživače, koji se nadaju da će otkriti njene tajne prije nego što je moderni svijet zauvijek promjeni.

Drevni Egipćani, Grci i Rimljani – svi su oni koristili prirodna bogatstva Sokotre: mirišljave smole kao što je tamjan, ljekoviti ekstrakt aloe tamnocrveni sok zmajevog drveta, koji je korišćen kao lijek i slikarska boja. Avanturisti su dolazili da ubiru blaga ovog ostrva, uprkos pričama da ga čuvaju džinovske zmije koje žive u pećinama. Među onima koji su uživali u blagodetima Sokotre bili su Kraljica Sabe, Aleksandar Veliki i Marko Polo.

Vrijednost tamjana i zmajevog drveta dostigla je vrhunac za vrijeme Rimskog carstva. Nakon toga ovo ostrvo je uglavnom služilo trgovcima kao usputna stanica, a vijekovi su prolazili u relativnoj kulturnoj izolaciji. Iz generacije u generaciju stanovnici Sokotre su živjeli poput svojih predaka: planinski beduini su uzgajali svoje koze, primorci su se bavili ribolovom i tako su im proticali dani. Istorija ostrva se prenosila kroz poeziju, koja je recitovana na sokotri jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana