Вакцинисани "спутњиком Ве" добиће сертификат о вакцинацији у ЕУ

ГД
Вакцинисани "спутњиком Ве" добиће сертификат о вакцинацији у ЕУ

Вакцинисани руском вакцином против вируса корона "спутњик Ве" (Спутник В) моћи ће слободно да посјећују оне земље Европске уније у којима је дозвољена употреба овог препарата, преноси лист "Паис" позивајући се на нацрт европског сертификата о вакцинацији.

Како се наводи у чланку, такав документ ће омогућити улазак у Европску унију особама које су вакцинисане било којим препаратом који је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА).

Сертификат ће добити и они који су примили вакцине које су одобриле државе Европске уније на националном нивоу. Они ће такође моћи да путују у ове земље, прецизира "Паис". Како пише лист, не ради се само о "спутњику Ве", већ и о кинеској вакцини компаније "Синофарм".

Сертификат се сада може користити у Мађарској и Словачкој. Према информацијама листа, иста правила важе и за вакцине које је одобрила Свјетска здравствена организација.

Како пише "Паис", овај пројекат тренутно разматра Европска комисија. Лист додаје да би он могао да буде одобрен ове недеље. Документ ће се издавати бесплатно у папирном и дигиталном формату.

Пасош вакцинисаних добиће посебан бар-код, који ће омогућити брзо читање информација, а биће састављен и на два језика – на енглеском и на језику државе која га је издала, прецизира се у тексту.

Очекује се да ће се сертификати издавати у три верзије: о вакцинацији, резултатима теста на коронавирус или о томе да ли је човјек већ прележао ковид, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана