Vakcinisani "sputnjikom Ve" dobiće sertifikat o vakcinaciji u EU

GD
Vakcinisani "sputnjikom Ve" dobiće sertifikat o vakcinaciji u EU

Vakcinisani ruskom vakcinom protiv virusa korona "sputnjik Ve" (Sputnik V) moći će slobodno da posjećuju one zemlje Evropske unije u kojima je dozvoljena upotreba ovog preparata, prenosi list "Pais" pozivajući se na nacrt evropskog sertifikata o vakcinaciji.

Kako se navodi u članku, takav dokument će omogućiti ulazak u Evropsku uniju osobama koje su vakcinisane bilo kojim preparatom koji je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Sertifikat će dobiti i oni koji su primili vakcine koje su odobrile države Evropske unije na nacionalnom nivou. Oni će takođe moći da putuju u ove zemlje, precizira "Pais". Kako piše list, ne radi se samo o "sputnjiku Ve", već i o kineskoj vakcini kompanije "Sinofarm".

Sertifikat se sada može koristiti u Mađarskoj i Slovačkoj. Prema informacijama lista, ista pravila važe i za vakcine koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Kako piše "Pais", ovaj projekat trenutno razmatra Evropska komisija. List dodaje da bi on mogao da bude odobren ove nedelje. Dokument će se izdavati besplatno u papirnom i digitalnom formatu.

Pasoš vakcinisanih dobiće poseban bar-kod, koji će omogućiti brzo čitanje informacija, a biće sastavljen i na dva jezika – na engleskom i na jeziku države koja ga je izdala, precizira se u tekstu.

Očekuje se da će se sertifikati izdavati u tri verzije: o vakcinaciji, rezultatima testa na koronavirus ili o tome da li je čovjek već preležao kovid, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana