Шта све треба провјерити на телефону прије одласка на пут

GS
Foto: Freepik

Када се спремате за пут, било да је у питању пословно или приватно путовање, сигурни смо да је једна од ствари које увек више пута проверавате да ли сте са собом понели ваш мобилни телефон. Паметни телефони су постали део наших свакодневних живота, а посебно могу бити корисни када смо на путовању.

Они су данас неопходно средство комуникације на даљину. Али када путујете, мобилни телефони су много више од тога! Могу послужити као навигациони уређај, ваш лични асистент или алат за забаву и разоноду. Исто тако, представљају савршену замену за праву камеру и фотоапарат, па ћете на њима моћи да забележите сваки тренутак и направите дивне успомене са путовања.

Зато би било паметно да пре планираног путовања детаљно проверите ваш мобилни уређај. Прва ствар о којој водимо рачуна је батерија, па сви ми пар сати пре поласка на пут стављамо телефон на пуњач. Ипак, постоји још неколико ствари које би обавезно требало проверити.

1. Проверите исправност вашег паметног телефона
Да ли можете замислити колико бисте се нервирали у случају да телефон не ради како треба док сте на путовању? Уколико сте приметили да ваш паметни уређај у последње време кочи или спорије отвара апликације, реагујте што пре како бисте на време отклонили проблем.

Најпре пробајте да га ресетујете, али имајте на уму да то неће увек бити довољно. Једноставнији проблеми, као што су спорији рад или кочење, могу бити последица недостатка меморијског простора. Пробајте са брисањем неких већих датотека са уређаја, као што су фотографије и видео снимци и растеретите меморију. Обично ће ова једноставна операција бити довољна да би ваш телефон опет савршено функционисао у раду.

Међутим, у неким случајевима постоје и оштећења мобилних телефона која захтевају сервис. Тада пожурите да поправите уређај што пре. Зависно од тежине квара, време за поправку може бити различито. Ако је телефон још увек у гаранцији онда посетите трговинску радњу у којој сте га купили или се обратите овлашћеном сервису. У противном, потражите поуздан сервис који има највећу репутацију, односно најбоље препоруке.  

2. Проверите да ли имате довољно расположивог простора за складиштење
Замислите да одете на летовање и да пожелите да направите селфи на неком прелепом месту. И уместо да забележите савршен снимак, добијате упозорење да на телефону нема довољно расположивог складишног простора. Ваше расположење и одушевљење местом које сте открили за савршени селфи одмах ће спласнути.

Зато је наш савет да пре него што кренете на путовање обавезно проверите колико слободне меморије је преостало на вашем уређају. Уколико сматрате да ће вам требати више складишног простора за снимке и фотографије са путовања, избришите оне које сте урадили раније. Друга опција је да их све пребаците на рачунар или у облак. Може се догодити и да нису само фотографије и снимци “проблем”, па обавезно проверите колико простора на телефону заузимају апликације и обришите све оне које не користите. Осим што ћете ослободити додатни простор, и ваш уређај ће након тога брже радити.

А ако се и након брисања фотографија и апликација не ослободи довољно меморијског простора, можда постоји проблем са вирусима, па пробајте да га решите сами или потражите помоћ од неког ко се боље разуме у телефоне од вас, преноси 013инфо

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана