Šta sve treba provjeriti na telefonu prije odlaska na put

GS
Foto: Freepik

Kada se spremate za put, bilo da je u pitanju poslovno ili privatno putovanje, sigurni smo da je jedna od stvari koje uvek više puta proveravate da li ste sa sobom poneli vaš mobilni telefon. Pametni telefoni su postali deo naših svakodnevnih života, a posebno mogu biti korisni kada smo na putovanju.

Oni su danas neophodno sredstvo komunikacije na daljinu. Ali kada putujete, mobilni telefoni su mnogo više od toga! Mogu poslužiti kao navigacioni uređaj, vaš lični asistent ili alat za zabavu i razonodu. Isto tako, predstavljaju savršenu zamenu za pravu kameru i fotoaparat, pa ćete na njima moći da zabeležite svaki trenutak i napravite divne uspomene sa putovanja.

Zato bi bilo pametno da pre planiranog putovanja detaljno proverite vaš mobilni uređaj. Prva stvar o kojoj vodimo računa je baterija, pa svi mi par sati pre polaska na put stavljamo telefon na punjač. Ipak, postoji još nekoliko stvari koje bi obavezno trebalo proveriti.

1. Proverite ispravnost vašeg pametnog telefona
Da li možete zamisliti koliko biste se nervirali u slučaju da telefon ne radi kako treba dok ste na putovanju? Ukoliko ste primetili da vaš pametni uređaj u poslednje vreme koči ili sporije otvara aplikacije, reagujte što pre kako biste na vreme otklonili problem.

Najpre probajte da ga resetujete, ali imajte na umu da to neće uvek biti dovoljno. Jednostavniji problemi, kao što su sporiji rad ili kočenje, mogu biti posledica nedostatka memorijskog prostora. Probajte sa brisanjem nekih većih datoteka sa uređaja, kao što su fotografije i video snimci i rasteretite memoriju. Obično će ova jednostavna operacija biti dovoljna da bi vaš telefon opet savršeno funkcionisao u radu.

Međutim, u nekim slučajevima postoje i oštećenja mobilnih telefona koja zahtevaju servis. Tada požurite da popravite uređaj što pre. Zavisno od težine kvara, vreme za popravku može biti različito. Ako je telefon još uvek u garanciji onda posetite trgovinsku radnju u kojoj ste ga kupili ili se obratite ovlašćenom servisu. U protivnom, potražite pouzdan servis koji ima najveću reputaciju, odnosno najbolje preporuke.  

2. Proverite da li imate dovoljno raspoloživog prostora za skladištenje
Zamislite da odete na letovanje i da poželite da napravite selfi na nekom prelepom mestu. I umesto da zabeležite savršen snimak, dobijate upozorenje da na telefonu nema dovoljno raspoloživog skladišnog prostora. Vaše raspoloženje i oduševljenje mestom koje ste otkrili za savršeni selfi odmah će splasnuti.

Zato je naš savet da pre nego što krenete na putovanje obavezno proverite koliko slobodne memorije je preostalo na vašem uređaju. Ukoliko smatrate da će vam trebati više skladišnog prostora za snimke i fotografije sa putovanja, izbrišite one koje ste uradili ranije. Druga opcija je da ih sve prebacite na računar ili u oblak. Može se dogoditi i da nisu samo fotografije i snimci “problem”, pa obavezno proverite koliko prostora na telefonu zauzimaju aplikacije i obrišite sve one koje ne koristite. Osim što ćete osloboditi dodatni prostor, i vaš uređaj će nakon toga brže raditi.

A ako se i nakon brisanja fotografija i aplikacija ne oslobodi dovoljno memorijskog prostora, možda postoji problem sa virusima, pa probajte da ga rešite sami ili potražite pomoć od nekog ko se bolje razume u telefone od vas, prenosi 013info

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana