Словеначке зиданице туристички хит у вријеме короне

Агенције
Словеначке зиданице туристички хит у вријеме короне

ЉУБЉАНА - Скромне пољске кућице, зиданице, у којима су словеначки виноградари пресовали грожђе и понекад преспавали, постале су прави туристички хит у вријеме корона кризе.

У прва два мјесеца зиданице су имале троструки број резервација и посјета у односу на прошлу годину, кажу словеначки туристички радници који раде на рекламирању такве врсте одмора.

Додуше, многе резервације биле су отказане након проглашења епидемије “ковида 19”, али се сада гости враћају и дио “виноградарских” туристичких капацитета попуњен је све до августа.

Такозване зиданице или храмови (како их називају у штајерском виногорју око Марибора) могле би се описати као комбинација конобе и катуна, током седамдесетих година прошлог вијека масовно су трансформиране у викендице за средњу класу, док сада постају дио ексклузивне туристичке понуде и интензивно промовисани туристички бренд у који улаже и туристичка заједница.

- Прошле године имали смо 5.475 ноћења, а три четвртине гостију чинили су они из Њемачке, Холандије, Белгије, Италије и Француске - казао је за “Долењски лист”, локалне новине из Новог Места, Матјаж Павлин, секретар туристичког конзорцијума словеначких зиданица, додајући како су најчешћи страни гости старији парови.

Некада скромне кућице изнад винског подрума сада су преуређене за међународну клијентелу која жели да се релаксира и опусти, неке имају џакузи базен или финску сауну, као и винотеку у доњим просторијама, а у договору с власником могу да добију њен кључ.

Преко туристичких агенција зиданице се рекламирају као “виноградарске колибе” на бријегу с одличним погледом на природу, у којим је одмор прилика за бијег од стреса и великих градова, а страним гостима истиче се брза доступност преко аеродрома у Љубљани и Загребу.

Јачање туризма у виноградарским кућицама може да буде од помоћи и у очувању виноградарства и винарства као традиционалних дјелатности које су све угроженије, кажу у конзорцијуму словеначких зиданица.

- Многи данас због неисплативости сијеку винограде, што је велика економска и национална штета. Ово је прилика да се тај тренд заустави и да се власници зиданица ријеше вишка вина - каже секретар удружења Матјаж Павлин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана