Slovenačke zidanice turistički hit u vrijeme korone

Agencije
Slovenačke zidanice turistički hit u vrijeme korone

LjUBLjANA - Skromne poljske kućice, zidanice, u kojima su slovenački vinogradari presovali grožđe i ponekad prespavali, postale su pravi turistički hit u vrijeme korona krize.

U prva dva mjeseca zidanice su imale trostruki broj rezervacija i posjeta u odnosu na prošlu godinu, kažu slovenački turistički radnici koji rade na reklamiranju takve vrste odmora.

Doduše, mnoge rezervacije bile su otkazane nakon proglašenja epidemije “kovida 19”, ali se sada gosti vraćaju i dio “vinogradarskih” turističkih kapaciteta popunjen je sve do avgusta.

Takozvane zidanice ili hramovi (kako ih nazivaju u štajerskom vinogorju oko Maribora) mogle bi se opisati kao kombinacija konobe i katuna, tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka masovno su transformirane u vikendice za srednju klasu, dok sada postaju dio ekskluzivne turističke ponude i intenzivno promovisani turistički brend u koji ulaže i turistička zajednica.

- Prošle godine imali smo 5.475 noćenja, a tri četvrtine gostiju činili su oni iz Njemačke, Holandije, Belgije, Italije i Francuske - kazao je za “Dolenjski list”, lokalne novine iz Novog Mesta, Matjaž Pavlin, sekretar turističkog konzorcijuma slovenačkih zidanica, dodajući kako su najčešći strani gosti stariji parovi.

Nekada skromne kućice iznad vinskog podruma sada su preuređene za međunarodnu klijentelu koja želi da se relaksira i opusti, neke imaju džakuzi bazen ili finsku saunu, kao i vinoteku u donjim prostorijama, a u dogovoru s vlasnikom mogu da dobiju njen ključ.

Preko turističkih agencija zidanice se reklamiraju kao “vinogradarske kolibe” na brijegu s odličnim pogledom na prirodu, u kojim je odmor prilika za bijeg od stresa i velikih gradova, a stranim gostima ističe se brza dostupnost preko aerodroma u Ljubljani i Zagrebu.

Jačanje turizma u vinogradarskim kućicama može da bude od pomoći i u očuvanju vinogradarstva i vinarstva kao tradicionalnih djelatnosti koje su sve ugroženije, kažu u konzorcijumu slovenačkih zidanica.

- Mnogi danas zbog neisplativosti sijeku vinograde, što je velika ekonomska i nacionalna šteta. Ovo je prilika da se taj trend zaustavi i da se vlasnici zidanica riješe viška vina - kaže sekretar udruženja Matjaž Pavlin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana