Руско острво под велом тајни: Мјесто гдје је откривена вакцина против куге

ГС
Руско острво под велом тајни: Мјесто гдје је откривена вакцина против куге

Између Санкт Петербурга и Кронштата налази се тврђава Александар И. Саграђена је на вјештачки направљеном острву 1845. године и у потпуности је окружена водом или ледом, у зависности од годишњег доба.

Кроз своју бурну историју, то је било поморско извиђачко мјесто, место за одлагање шута, угља и других материјала, али, што је можда најзанимљивије, мјесто на коме се развијала вакцина против куге.

Острво су направили тако што су нанизали греде у морско дно да би "држали" подлогу од бетона, пијеска и слојева гранита.

На тим темељима су израђени зидови од опеке и гранита. Комплекс се састоји од главне зграде са централним тргом, хиљаду војника могло је да стане у ову елиптичну троспратницу, а било је смјештено и стотину топова.

Иако је тврђава у сјајном положају да брани град, никад није била у директној борби. Управо зато што се није показала као корисно војно утврђење, одмах је ушла у ужи избор за мјесто истраживачког центра и лабораторија.

Крајем 19. вијека Александар Јерсин је открио патоген куге (1884), а руска влада је одмах формирала посебну комисију за спречавање ширења болести и научни тим који се бави "бактериологијом".

Изолација тврђаве показала се идеалном за смештај научника и они су пуштени да раде.

Простори су први пут претворени у лабораторије у јануару 1897. године - били су део Империјалног института за експерименталну медицину.

Изградњу лабораторије и обнову тврђаве финансирао је војвода Александер Петровић.

Грађевина је обухватала све, од великих пећи за кремирање животиња на којима су вршени експерименти, до изолованих просторија, библиотеке и коњушница, гдје је тестиран серум или вакцина.

Развој вакцине је био главни циљ у ком су успјели и наводно су годинама радили на имунизацији против колере, тетануса, тифуса и низа инфекција изазваних стафилококом и стрептококом.

Након што су је преузели комунисти 1917, лабораторија у тврђави је затворена, а стручњаци су пресељени у институције широм државе.

Данас тамо руска морнарица складишти опрему и поправља велике бродове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана