Rusko ostrvo pod velom tajni: Mjesto gdje je otkrivena vakcina protiv kuge

GS
Rusko ostrvo pod velom tajni: Mjesto gdje je otkrivena vakcina protiv kuge

Između Sankt Peterburga i Kronštata nalazi se tvrđava Aleksandar I. Sagrađena je na vještački napravljenom ostrvu 1845. godine i u potpunosti je okružena vodom ili ledom, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Kroz svoju burnu istoriju, to je bilo pomorsko izviđačko mjesto, mesto za odlaganje šuta, uglja i drugih materijala, ali, što je možda najzanimljivije, mjesto na kome se razvijala vakcina protiv kuge.

Ostrvo su napravili tako što su nanizali grede u morsko dno da bi "držali" podlogu od betona, pijeska i slojeva granita.

Na tim temeljima su izrađeni zidovi od opeke i granita. Kompleks se sastoji od glavne zgrade sa centralnim trgom, hiljadu vojnika moglo je da stane u ovu eliptičnu trospratnicu, a bilo je smješteno i stotinu topova.

Iako je tvrđava u sjajnom položaju da brani grad, nikad nije bila u direktnoj borbi. Upravo zato što se nije pokazala kao korisno vojno utvrđenje, odmah je ušla u uži izbor za mjesto istraživačkog centra i laboratorija.

Krajem 19. vijeka Aleksandar Jersin je otkrio patogen kuge (1884), a ruska vlada je odmah formirala posebnu komisiju za sprečavanje širenja bolesti i naučni tim koji se bavi "bakteriologijom".

Izolacija tvrđave pokazala se idealnom za smeštaj naučnika i oni su pušteni da rade.

Prostori su prvi put pretvoreni u laboratorije u januaru 1897. godine - bili su deo Imperijalnog instituta za eksperimentalnu medicinu.

Izgradnju laboratorije i obnovu tvrđave finansirao je vojvoda Aleksander Petrović.

Građevina je obuhvatala sve, od velikih peći za kremiranje životinja na kojima su vršeni eksperimenti, do izolovanih prostorija, biblioteke i konjušnica, gdje je testiran serum ili vakcina.

Razvoj vakcine je bio glavni cilj u kom su uspjeli i navodno su godinama radili na imunizaciji protiv kolere, tetanusa, tifusa i niza infekcija izazvanih stafilokokom i streptokokom.

Nakon što su je preuzeli komunisti 1917, laboratorija u tvrđavi je zatvorena, a stručnjaci su preseljeni u institucije širom države.

Danas tamo ruska mornarica skladišti opremu i popravlja velike brodove.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana