Путовање у вријеме пандемије двоструко дуже него раније

Танјуг
Путовање у вријеме пандемије двоструко дуже него раније

БЕЧ- За путовање у вријеме пандемије корона вируса, када су готово све земље Европе увеле контроле, потребно је много стрпљења, јер су чекања на границама вишесатна, а потребно је са собом носити и бројна додатна документа.

Пут од Београда до Беча, колима преко Мађарске, уобичајено траје до шест сати, али сада, због пандемије, путовање траје двоструко дуже.

Репортер Танјуга из Аустрије, од Београда до Беча путовао је протеклог дана пуних 12 сати, што се у прошлости није догађало и у највећем шпицу за време летњи одмор.

Кроз Србију је све текло без проблема, све до границе Мађарске.

Када се изађе из Србије, гужве настају у међупростору између два гранична прелаза. Овај пут, чинило се да гужва није толико велика, јер је мање од пола међупростора између двије границе био попуњен, и то у три траке.

Међутим, у доба короне такво стање на граници значило је чекање од нешто више од два сата, пошто Мађари „студиозно“ провјеравају документа, али и унутрашњост аутомобила, односно пртљаг.

Током та два сата проведена на мађарском прелазу више возила са српским таблицама враћено је натраг у Србију, јер су мађарски цариници процијенили да путници не испуњавају „корона услове“ за путовање у ЕУ.

Тако без проблема пролазе само грађани који имају боравак у земљама ЕУ, или један од важних разлога наведених у пооштреном режиму за улазак у вријеме пандемије.

У Аустрију, на примјер, поред свих који су у тој земљи настањени, могу ући држављани трећих земаља само ако долазе на лијечење, уз одговарајућу потврду љекара, или ако имају позив за пословни састанак и из неодложних породичних обавеза, као што су сахране или рођења.

Наравно сви ти разлози морају се и доказати мађарском царинику, који је први „филтер“ за улазак у ЕУ.

Кроз Мађарску није било никаквих гужви све до изласка у Аустрију.

На око четири километара од некадашњег граничног прелаза, на којем је поново уведена контрола, од 2015. због миграната, а сада „пандемијска“, формирала се колона у двије траке.

Више од четири сата требало је да се приђе контролном пункту, на којем аустријска полиција и војска контролишу путнике.

Од свих путника се захтијева лични документ, али прије свега, за оне који остају у Аустрији, испуњена електронска регистрација, и негативан ПЦР или антигенски тест.

Војник, који врши контролу тих докумената, пита и гдје је и колико дуго путник боравио пре доласка у Аустрију, на основу чега провјерава електронску регистрацију, у којој се наводи адреса на којој ће се „одлежати“ обавезан десетодневни карантин, који је могуће прекинути најраније послије петог дана од уласка у земљу, негативним тестом о сопственом трошку.

Колико се споро обавља контрола доказује чињеница да је потом аутопут до Беча готово празан, без икаквих застоја и колона.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана