Putovanje u vrijeme pandemije dvostruko duže nego ranije

Tanjug
Putovanje u vrijeme pandemije dvostruko duže nego ranije

BEČ- Za putovanje u vrijeme pandemije korona virusa, kada su gotovo sve zemlje Evrope uvele kontrole, potrebno je mnogo strpljenja, jer su čekanja na granicama višesatna, a potrebno je sa sobom nositi i brojna dodatna dokumenta.

Put od Beograda do Beča, kolima preko Mađarske, uobičajeno traje do šest sati, ali sada, zbog pandemije, putovanje traje dvostruko duže.

Reporter Tanjuga iz Austrije, od Beograda do Beča putovao je proteklog dana punih 12 sati, što se u prošlosti nije događalo i u najvećem špicu za vreme letnji odmor.

Kroz Srbiju je sve teklo bez problema, sve do granice Mađarske.

Kada se izađe iz Srbije, gužve nastaju u međuprostoru između dva granična prelaza. Ovaj put, činilo se da gužva nije toliko velika, jer je manje od pola međuprostora između dvije granice bio popunjen, i to u tri trake.

Međutim, u doba korone takvo stanje na granici značilo je čekanje od nešto više od dva sata, pošto Mađari „studiozno“ provjeravaju dokumenta, ali i unutrašnjost automobila, odnosno prtljag.

Tokom ta dva sata provedena na mađarskom prelazu više vozila sa srpskim tablicama vraćeno je natrag u Srbiju, jer su mađarski carinici procijenili da putnici ne ispunjavaju „korona uslove“ za putovanje u EU.

Tako bez problema prolaze samo građani koji imaju boravak u zemljama EU, ili jedan od važnih razloga navedenih u pooštrenom režimu za ulazak u vrijeme pandemije.

U Austriju, na primjer, pored svih koji su u toj zemlji nastanjeni, mogu ući državljani trećih zemalja samo ako dolaze na liječenje, uz odgovarajuću potvrdu ljekara, ili ako imaju poziv za poslovni sastanak i iz neodložnih porodičnih obaveza, kao što su sahrane ili rođenja.

Naravno svi ti razlozi moraju se i dokazati mađarskom cariniku, koji je prvi „filter“ za ulazak u EU.

Kroz Mađarsku nije bilo nikakvih gužvi sve do izlaska u Austriju.

Na oko četiri kilometara od nekadašnjeg graničnog prelaza, na kojem je ponovo uvedena kontrola, od 2015. zbog migranata, a sada „pandemijska“, formirala se kolona u dvije trake.

Više od četiri sata trebalo je da se priđe kontrolnom punktu, na kojem austrijska policija i vojska kontrolišu putnike.

Od svih putnika se zahtijeva lični dokument, ali prije svega, za one koji ostaju u Austriji, ispunjena elektronska registracija, i negativan PCR ili antigenski test.

Vojnik, koji vrši kontrolu tih dokumenata, pita i gdje je i koliko dugo putnik boravio pre dolaska u Austriju, na osnovu čega provjerava elektronsku registraciju, u kojoj se navodi adresa na kojoj će se „odležati“ obavezan desetodnevni karantin, koji je moguće prekinuti najranije poslije petog dana od ulaska u zemlju, negativnim testom o sopstvenom trošku.

Koliko se sporo obavlja kontrola dokazuje činjenica da je potom autoput do Beča gotovo prazan, bez ikakvih zastoja i kolona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana