Побједнику приватно дружење с “Мона Лизом”

Г.С.
Побједнику приватно дружење с “Мона Лизом”

Док пандемија вируса корона посјетиоце држи подаље од музеја, париски Лувр нуди приватно дружење с чувеним дјелом “Мона Лиза” и шетњу дуж историјског крова француског музеја не би ли макар дјелимично надокнадио губитке у својим финансијама.

Онај ко да најбољу понуду добиће могућност да буде свједок годишњег прегледа стања ремек-дјела Леонарда да Винчија које се обично види само дјелимично, преко глава посјетилаца нагураних пред портретом.

Сваке године “Мона Лизу”, можда најпознатију слику на свијету, скидају са зида и уклањају стаклену преграду ради провјере да ли том ремек-дјелу, које је настало око 1503. године, пријете оштећења.
Неки свјетски челници били су међу срећницима који су у посљедњих неколико деценија присуствовали том ријетком догађају, а међу њима ће бити и побједник аукције.

Аукцијска кућа “Кристи” нада се да ће онлајн аукцијом прикупити више од милион евра, укључујући процијењених од 10.000 до 30.000 евра за искуство дружења изблиза с тим дјелом.

Лувр је имао близу 10 милиона посјетилаца 2019. године, али је био затворен више од пет мјесеци за вријеме трајања два карантина због вируса корона.

Док је био отворен љетос, број посјетилаца пао је за 75 одсто.
Међу дјелима која ће ићи на аукцију су сат по наруџби произвођача сатова Вашерона Константина и шетња кровом 800 година старе палате Лувра с француским уличним умјетником којег зову ЈР.

- Лувр пати као и сви остали музеји широм свијета - рекао је Жан ле Ту, који је у музеју задужен за односе с јавношћу, и додао да ће Лувр ове године изгубити 90 милиона евра прихода.

Лувр је један од највећих и најпознатијих музеја на свијету. У музеју је изложено скоро 35.000 предмета из периода од праисторије до 19. вијека, док је укупан број предмета који припадају музеју 380.000.  Музеј је отворен 10. августа 1793. године, када је изложено 537 слика, од којих је већина била дио конфисковане краљевске и црквене имовине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана