Pobjedniku privatno druženje s “Mona Lizom”

G.S.
Pobjedniku privatno druženje s “Mona Lizom”

Dok pandemija virusa korona posjetioce drži podalje od muzeja, pariski Luvr nudi privatno druženje s čuvenim djelom “Mona Liza” i šetnju duž istorijskog krova francuskog muzeja ne bi li makar djelimično nadoknadio gubitke u svojim finansijama.

Onaj ko da najbolju ponudu dobiće mogućnost da bude svjedok godišnjeg pregleda stanja remek-djela Leonarda da Vinčija koje se obično vidi samo djelimično, preko glava posjetilaca naguranih pred portretom.

Svake godine “Mona Lizu”, možda najpoznatiju sliku na svijetu, skidaju sa zida i uklanjaju staklenu pregradu radi provjere da li tom remek-djelu, koje je nastalo oko 1503. godine, prijete oštećenja.
Neki svjetski čelnici bili su među srećnicima koji su u posljednjih nekoliko decenija prisustvovali tom rijetkom događaju, a među njima će biti i pobjednik aukcije.

Aukcijska kuća “Kristi” nada se da će onlajn aukcijom prikupiti više od milion evra, uključujući procijenjenih od 10.000 do 30.000 evra za iskustvo druženja izbliza s tim djelom.

Luvr je imao blizu 10 miliona posjetilaca 2019. godine, ali je bio zatvoren više od pet mjeseci za vrijeme trajanja dva karantina zbog virusa korona.

Dok je bio otvoren ljetos, broj posjetilaca pao je za 75 odsto.
Među djelima koja će ići na aukciju su sat po narudžbi proizvođača satova Vašerona Konstantina i šetnja krovom 800 godina stare palate Luvra s francuskim uličnim umjetnikom kojeg zovu JR.

- Luvr pati kao i svi ostali muzeji širom svijeta - rekao je Žan le Tu, koji je u muzeju zadužen za odnose s javnošću, i dodao da će Luvr ove godine izgubiti 90 miliona evra prihoda.

Luvr je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. U muzeju je izloženo skoro 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. vijeka, dok je ukupan broj predmeta koji pripadaju muzeju 380.000.  Muzej je otvoren 10. avgusta 1793. godine, kada je izloženo 537 slika, od kojih je većina bila dio konfiskovane kraljevske i crkvene imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana