Пет златних правила у Шпанији: Пиво тек након 17 часова, а руке не смију да буду под столом

ГС
Foto: Агенције

Познавање бонтона земаља у које путујемо је увијек плус, јер ћете се себе поштедјети непријатности.

Гдје су руке?

"Спусти лактове са стола" многи памте као реченицу које су се наслушали у дјетињству за породичном трпезом, али у неким земљама једино горе од тога је – држати руке испод стола. Шпанија је једна од таквих, па ако се нађете у Мадриду, Барселони, Севиљи или неким другим дијеловима те предивне земље, знате што вам је чинити: држите руке тако да вам се дланови виде.

Како је настало правило нико не зна са сигурношћу, али вјероватно има везе са прастарим данима када су отворени дланови значили да особа долази у миру, без оружја у руци. Ако желите да покажете поштовање Шпанцима, руке нека буду видљиве, најбоље са комадом хљеба.

Хљеб на столу

Хљеб је као и код нас, незаобилизан дио исхране, поготово кад га треба умочити у сос.

Ако није у руци, хљеб је на столу, неријетко крај ножа и виљушке.

Пиво након 17 сати

Шпанци вечерају касније од већине Европљана и могло би се рећи да им поподневне и вечерње активности почињу касније него нама. Иако то не мора да буде случај код свих, али понудите им вино или пиво прије 17 сати можете изазвати изненађену реакцију. Прије пет сати послијеподне углавном се пију сокови и кафа, а од 20, па 21 сати је право вријеме за алкохол.

Опуштено у разговору

Шпанци за ручком причају опуштено, често надуго и нашироко плету своју причу и не воле да их прекидају и испитује ствари попут: "И како је то завршило?" или "Која је била поента?". Није пристојно ни суфлирати да скрате, а савјетује се и једнако лепршав, умјесто интензиван приступ кад је ријеч о личним питањима. Ако пожелите да их питате чиме се баве, умјесто директног: "Шта радиш?", боља је варијанта да их наведете постепено питањима да сами испричају онако и оно што желе. Осим тога, темпераменти и гласни Шпани ће понекад звучати као да се свађају, али неријетко се ради само о стилу разговора.

Рачун долази на крају

Пракса плаћања рачуна на крају јела или пића у бару или ресторану на одласку уобичајена је у Шпанији. Можда ћете је пожељети да прекршите и "одрадите плажање" када храна стигне на сто како не бисте морали послије да јурите конобара, јер сте у журби, али ако желите да се понашате као Шпанац, оставите тај дио за крај.

Повјерење између госта и конобара неписано је правило. Такође, Шпанци не наручују све тапасе одједном него пиће за пићем (које не мора бити алкохолно) лагано једу, уживају у њему и наручују још у ритму у који им одговара, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана