Pet zlatnih pravila u Španiji: Pivo tek nakon 17 časova, a ruke ne smiju da budu pod stolom

GS
Foto: Agencije

Poznavanje bontona zemalja u koje putujemo je uvijek plus, jer ćete se sebe poštedjeti neprijatnosti.

Gdje su ruke?

"Spusti laktove sa stola" mnogi pamte kao rečenicu koje su se naslušali u djetinjstvu za porodičnom trpezom, ali u nekim zemljama jedino gore od toga je – držati ruke ispod stola. Španija je jedna od takvih, pa ako se nađete u Madridu, Barseloni, Sevilji ili nekim drugim dijelovima te predivne zemlje, znate što vam je činiti: držite ruke tako da vam se dlanovi vide.

Kako je nastalo pravilo niko ne zna sa sigurnošću, ali vjerovatno ima veze sa prastarim danima kada su otvoreni dlanovi značili da osoba dolazi u miru, bez oružja u ruci. Ako želite da pokažete poštovanje Špancima, ruke neka budu vidljive, najbolje sa komadom hljeba.

Hljeb na stolu

Hljeb je kao i kod nas, nezaobilizan dio ishrane, pogotovo kad ga treba umočiti u sos.

Ako nije u ruci, hljeb je na stolu, nerijetko kraj noža i viljuške.

Pivo nakon 17 sati

Španci večeraju kasnije od većine Evropljana i moglo bi se reći da im popodnevne i večernje aktivnosti počinju kasnije nego nama. Iako to ne mora da bude slučaj kod svih, ali ponudite im vino ili pivo prije 17 sati možete izazvati iznenađenu reakciju. Prije pet sati poslijepodne uglavnom se piju sokovi i kafa, a od 20, pa 21 sati je pravo vrijeme za alkohol.

Opušteno u razgovoru

Španci za ručkom pričaju opušteno, često nadugo i naširoko pletu svoju priču i ne vole da ih prekidaju i ispituje stvari poput: "I kako je to završilo?" ili "Koja je bila poenta?". Nije pristojno ni suflirati da skrate, a savjetuje se i jednako lepršav, umjesto intenzivan pristup kad je riječ o ličnim pitanjima. Ako poželite da ih pitate čime se bave, umjesto direktnog: "Šta radiš?", bolja je varijanta da ih navedete postepeno pitanjima da sami ispričaju onako i ono što žele. Osim toga, temperamenti i glasni Špani će ponekad zvučati kao da se svađaju, ali nerijetko se radi samo o stilu razgovora.

Račun dolazi na kraju

Praksa plaćanja računa na kraju jela ili pića u baru ili restoranu na odlasku uobičajena je u Španiji. Možda ćete je poželjeti da prekršite i "odradite plažanje" kada hrana stigne na sto kako ne biste morali poslije da jurite konobara, jer ste u žurbi, ali ako želite da se ponašate kao Španac, ostavite taj dio za kraj.

Povjerenje između gosta i konobara nepisano je pravilo. Takođe, Španci ne naručuju sve tapase odjednom nego piće za pićem (koje ne mora biti alkoholno) lagano jedu, uživaju u njemu i naručuju još u ritmu u koji im odgovara, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana