Ова држава је богатство зарадила на птичјем измету

ГС
Foto: Агенције

Вјеровали или не, на свијету постоји држава која званично нема главни град, а која је својевремено била једна од најбогатијих на свијету и то због огромних количина птичијег измета.

Становници острвске државе Науру наслиједили су земљиште богато фосфатом, који се користи за ђубриво и многе друге производе. Ови фосфати настајали су управо због великих количина птичијег измета.

Након што је стакла независност, држава Науру је живјела само од извоза фосфата.

Прокоцкано велико богатство

Држава није увела порезе, јер је зарађивала огромне паре од извоза.

Истовремено је запошљавала 95% становништва, давала им издашне плате, сваком је обезбиједила стан, а школство и здравствено осигурање били су бесплатни, као и струја и телефони.

У овом периоду је у просјеку сваки Науруанац имао два до три аутомобила и један моторни брод, а били су и прилично уобичајени излети авионом у Аустралију, већином ради куповине.

Међутим, власти су ово стечено богатство једноставно прокоцкали јер су живјели само од извоза, а зарађени новац нису улагали у развој или друге дјелатности.

Када су залихе дошле до краја, новац потрошен, становници ове државице нису имали резервну опцију.

Богатство којим се осамдесетих расипала нација више није постојало, а држава је сада постала једна од најсиромашнијих на свијету.

Нема обрадивог земљишта, јер је усљед експлоатације екстракције фосфата земљиште потпуно уништено, па мора да увози храну, а просјечан животни вијек је свега 55 година, преноси "сада.ба"..

Науру, острвска држава у Микронезији удаљена само 42 километра јужно од екватора и са површином од свега 21 километар квадратни, најмања је независна република на свијету.

Званично нема главни град, али као административни центар се спомиње Јарен.

Има свега око 10.000 становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана