Ova država je bogatstvo zaradila na ptičjem izmetu

GS
Foto: Agencije

Vjerovali ili ne, na svijetu postoji država koja zvanično nema glavni grad, a koja je svojevremeno bila jedna od najbogatijih na svijetu i to zbog ogromnih količina ptičijeg izmeta.

Stanovnici ostrvske države Nauru naslijedili su zemljište bogato fosfatom, koji se koristi za đubrivo i mnoge druge proizvode. Ovi fosfati nastajali su upravo zbog velikih količina ptičijeg izmeta.

Nakon što je stakla nezavisnost, država Nauru je živjela samo od izvoza fosfata.

Prokockano veliko bogatstvo

Država nije uvela poreze, jer je zarađivala ogromne pare od izvoza.

Istovremeno je zapošljavala 95% stanovništva, davala im izdašne plate, svakom je obezbijedila stan, a školstvo i zdravstveno osiguranje bili su besplatni, kao i struja i telefoni.

U ovom periodu je u prosjeku svaki Nauruanac imao dva do tri automobila i jedan motorni brod, a bili su i prilično uobičajeni izleti avionom u Australiju, većinom radi kupovine.

Međutim, vlasti su ovo stečeno bogatstvo jednostavno prokockali jer su živjeli samo od izvoza, a zarađeni novac nisu ulagali u razvoj ili druge djelatnosti.

Kada su zalihe došle do kraja, novac potrošen, stanovnici ove državice nisu imali rezervnu opciju.

Bogatstvo kojim se osamdesetih rasipala nacija više nije postojalo, a država je sada postala jedna od najsiromašnijih na svijetu.

Nema obradivog zemljišta, jer je usljed eksploatacije ekstrakcije fosfata zemljište potpuno uništeno, pa mora da uvozi hranu, a prosječan životni vijek je svega 55 godina, prenosi "sada.ba"..

Nauru, ostrvska država u Mikroneziji udaljena samo 42 kilometra južno od ekvatora i sa površinom od svega 21 kilometar kvadratni, najmanja je nezavisna republika na svijetu.

Zvanično nema glavni grad, ali kao administrativni centar se spominje Jaren.

Ima svega oko 10.000 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana