Objavljena karta s najluđim imenima sela na području bivše Jugoslavije: Od Smrtića do Ženodraga

GS
Foto: Gugl mape

Na Instagram stranici @geografija_insta objavljena je karta sa imenima sela i naselja u bivšoj Jugoslaviji koja izazivaju nevjericu i smijeh.

Mnoga se nalaze u Srbiji, a ako ste mislili da nema luđeg naziva od Pičkovca (naselje u Sremskoj Mitrovici), grdno ste se prevarili.

Počnimo od Srbije i sela Donje Brijanje, lociranog na teritoriji grada Leskovac u Jablaničkom okrugu. Da li vjerujete da se postoji Gornje Brijanje, koje pripada opštini Bojnik?

Picoder je jedan od kvartova Bečeja u Južnobačkom okrugu. Šta god da vam je palo napamet odmah da objasnimo da izraz označava “najzabačeniji dio sela”.

Sisevac se nalazi u opštini Paraćin, Pomoravski okrug. Naziv sela vodi porijeklo od imena manastira Sisojevac iz 14. vijeka.

Tu je i selo Kurići, u Raškom okrugu, koje je imalo 71 stanovnika prema popisu iz 2011. godine.

U Pomoravskom okrugu, na teritoriji Despotovca, nalazi se Stenjevac. Naselje je poznato po fudbalskom klubu Rudar i rijeci Resava.

Dupeljevo se nalazi u Poljanici, u Pčinjskom okrugu. Prema nekim podacima, selo je prije oslobođenja 1878. godine nosilo naziv Kraljevo.

Na karti su označena i druga mjesta, poput Obrva i Popučke, ali da se malo pozabavimo regionom.

U BiH, u opštini Vitez, postoji mjesto Gaćice, dok u Zapadnoj Slavoniji pronalazimo Smrtić, dok u Republici Srpskoj imamo mjesto Smrtići.

Naselje Smrduša je locirano u crnogorskoj opštini Nikšić, a Prdejci u jugoistočnom dijelu Sjeverne Makedonije (opština Đevđelija).

Naselje Tišina se nalazi u istoimenoj opštini koja pripada slovenačkoj Pomurskoj regiji, a mjesto istog naziva postoji i u Republici Srpskoj u opštini Šamac.

Kada je riječ o Hrvatskoj postoje brojni primjeri, a navešćemo naselja Čingi-Lingi, Kajgana, Tužno, Ženodraga...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana