Од марта нема крузера на Јадрану

ГС
Од марта нема крузера на Јадрану

Загреб - На хрватском приморју због пандемије вируса корона од марта није било страних крузера.

Свих 15 који су пловили Јадраном у првих пет мјесеци ове године су из периода од јануара до марта, што је за 91,2 одсто мање него у истом периоду 2019, преноси загребачки портал Индекс, позивајући се на податке Државног завода за статистику.

Крузери или бродови на кружним путовањима дјелимично су наставили да раде након попуштања епидемиолошких мјера у Хрватској, али је ријеч већином о домаћим, мањим бродовима и краћим крстарењима у организацији појединих домаћих агенција и фирми, уз поједине такве бродове страних тоуроператора који су крајем јуна и почетком јула почели да плове.

Великих крузера с више хиљада путника нема ни у првим данима јула, а с обзиром на пораст позитивних случајева короне у свијету тешко се може и очекивати да ће их бити ове године, поготово у већем броју, наводи Индекс.

Подсјећа да су крузери у првим данима пандемије били жаришта заразе због чега многи и по више од мјесец дана нису могли да уплове ни у једну луку.

Стручњаци прогнозирају и да ће се та растућа индустрија у свијету у посљедњих десетак година, иако често нападана због загађења мора и океана, сада најспорије и најтеже опоравити од утицаја пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана