Od marta nema kruzera na Jadranu

GS
Od marta nema kruzera na Jadranu

Zagreb - Na hrvatskom primorju zbog pandemije virusa korona od marta nije bilo stranih kruzera.

Svih 15 koji su plovili Jadranom u prvih pet mjeseci ove godine su iz perioda od januara do marta, što je za 91,2 odsto manje nego u istom periodu 2019, prenosi zagrebački portal Indeks, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku.

Kruzeri ili brodovi na kružnim putovanjima djelimično su nastavili da rade nakon popuštanja epidemioloških mjera u Hrvatskoj, ali je riječ većinom o domaćim, manjim brodovima i kraćim krstarenjima u organizaciji pojedinih domaćih agencija i firmi, uz pojedine takve brodove stranih touroperatora koji su krajem juna i početkom jula počeli da plove.

Velikih kruzera s više hiljada putnika nema ni u prvim danima jula, a s obzirom na porast pozitivnih slučajeva korone u svijetu teško se može i očekivati da će ih biti ove godine, pogotovo u većem broju, navodi Indeks.

Podsjeća da su kruzeri u prvim danima pandemije bili žarišta zaraze zbog čega mnogi i po više od mjesec dana nisu mogli da uplove ni u jednu luku.

Stručnjaci prognoziraju i da će se ta rastuća industrija u svijetu u posljednjih desetak godina, iako često napadana zbog zagađenja mora i okeana, sada najsporije i najteže oporaviti od uticaja pandemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana