Неправедно запостављено због Миконоса: Грчко острво које ће вас одушевити

ГС
Foto: Insightsgreece

Грчки министар туризма Василис Кикилијас истакао је да постоји толико лијепих мјеста у Грчкој које туристи треба да посјете, а које попут Миконоса, Санторинија и других нашироко познатих дестинација, чине Грчку јединственом.

Љето је обично дио године када националне туристичке организације промовишу своје најпознатије дестинације. Међутим, двије године пандемије су учиниле своје и сада се туристички радници питају да ли би требало да се врати препандемијска норма "прекомјерног туризма".

Ове године грчко министарство туризма покренуло је нову стратегију промовишући своје свјетски познате туристичке локације, истовремено наглашавајући мање познате дијелове земље.

"Слоган овогодишње кампања је Грчка: ако дођете макар једном, пожељећете да останете заувијек", рекао је министар туризма Василис Кикилијас, преноси Breakingtravelnews.

А на питање које би дестинације препоручио туристима, он одговара:

"Алтернативне дестинације. Толико њих: 124 насељена острва. Да, наравно да је ријеч о Миконосу и Санторинију, Крфу и Криту, али има толико других дестинација."

Кикилијас истиче да је стратегија његове земље у покушају да повећа туристичке бројке на многим дестинацијама, па самим тим да смањи проблем прекомјерног туризма који је мучио многа популарна мјеста у свијету и прије пандемије.

Једна таква дестинација је Тинос. То је једно од 33 острва и острва која чине Кикладе, једну од најпознатијих острвских група у земљи.

Ово острво је неправедно запостављено због популарности Миконоса и Санторинија, али Тинос има да понуди малтене све што и његови сусједи: бијеле кућице, пјешчане плаже и чисту воду, а притом има и традицију коју локални становници са поносом дијеле.

На Тинос људи долазе због његове повучености и мира који пружа, али и гурманске одреднице.

Канадски туриста Стивен одабрао је Тинос за мјесто гдје ће провести мјесец дана свог живота припремајући правосудни испит. На крају му се толико допало да је позвао и своју маму да дође да му се придружи и открије чари овог острва.

"Има мала пекара - били смо тамо три пута. Мој савјет је да градите односе са људима у ресторанима и пекарама у које идете – сви су заиста пријатељски расположени", каже Ненси.

То гостопримство је оно што министар туризма Василис Кикилиас каже да чини Тинос - и Грчку - јединственим.

"Филоксенија је грчка ријеч и не можете да је преведете на други језик. То је та дубока потреба Грка да угосте и удовоље гостима...и то је оно због чега се путници заљубе у Грчку", каже Кикилијас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана