Nepravedno zapostavljeno zbog Mikonosa: Grčko ostrvo koje će vas oduševiti

GS
Foto: Insightsgreece

Grčki ministar turizma Vasilis Kikilijas istakao je da postoji toliko lijepih mjesta u Grčkoj koje turisti treba da posjete, a koje poput Mikonosa, Santorinija i drugih naširoko poznatih destinacija, čine Grčku jedinstvenom.

Ljeto je obično dio godine kada nacionalne turističke organizacije promovišu svoje najpoznatije destinacije. Međutim, dvije godine pandemije su učinile svoje i sada se turistički radnici pitaju da li bi trebalo da se vrati prepandemijska norma "prekomjernog turizma".

Ove godine grčko ministarstvo turizma pokrenulo je novu strategiju promovišući svoje svjetski poznate turističke lokacije, istovremeno naglašavajući manje poznate dijelove zemlje.

"Slogan ovogodišnje kampanja je Grčka: ako dođete makar jednom, poželjećete da ostanete zauvijek", rekao je ministar turizma Vasilis Kikilijas, prenosi Breakingtravelnews.

A na pitanje koje bi destinacije preporučio turistima, on odgovara:

"Alternativne destinacije. Toliko njih: 124 naseljena ostrva. Da, naravno da je riječ o Mikonosu i Santoriniju, Krfu i Kritu, ali ima toliko drugih destinacija."

Kikilijas ističe da je strategija njegove zemlje u pokušaju da poveća turističke brojke na mnogim destinacijama, pa samim tim da smanji problem prekomjernog turizma koji je mučio mnoga popularna mjesta u svijetu i prije pandemije.

Jedna takva destinacija je Tinos. To je jedno od 33 ostrva i ostrva koja čine Kiklade, jednu od najpoznatijih ostrvskih grupa u zemlji.

Ovo ostrvo je nepravedno zapostavljeno zbog popularnosti Mikonosa i Santorinija, ali Tinos ima da ponudi maltene sve što i njegovi susjedi: bijele kućice, pješčane plaže i čistu vodu, a pritom ima i tradiciju koju lokalni stanovnici sa ponosom dijele.

Na Tinos ljudi dolaze zbog njegove povučenosti i mira koji pruža, ali i gurmanske odrednice.

Kanadski turista Stiven odabrao je Tinos za mjesto gdje će provesti mjesec dana svog života pripremajući pravosudni ispit. Na kraju mu se toliko dopalo da je pozvao i svoju mamu da dođe da mu se pridruži i otkrije čari ovog ostrva.

"Ima mala pekara - bili smo tamo tri puta. Moj savjet je da gradite odnose sa ljudima u restoranima i pekarama u koje idete – svi su zaista prijateljski raspoloženi", kaže Nensi.

To gostoprimstvo je ono što ministar turizma Vasilis Kikilias kaže da čini Tinos - i Grčku - jedinstvenim.

"Filoksenija je grčka riječ i ne možete da je prevedete na drugi jezik. To je ta duboka potreba Grka da ugoste i udovolje gostima...i to je ono zbog čega se putnici zaljube u Grčku", kaže Kikilijas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana