Необична авантура на Велебиту: Анестезиолог, гинеколог, микробиолог, цитолог, дерматолог и психијатар и срели медвједа

Г.С.
Необична авантура на Велебиту: Анестезиолог, гинеколог, микробиолог, цитолог, дерматолог и психијатар и срели медвједа

Планинарење седмеро хрватских љекара на Велебиту у праву авантуру је претворио изненадни сусрет с медвједом.

Седмеро љекара је овог викенда болницу замијенило планином на сјеверном Велебиту у Лици и овако необичног пацијента баш и нису очекивали.

"Јуче смо планинарили на један од врхова и у повратку смо налетјели на меду. Једна колегица је била јако храбра па је извадила мобилни, ми смо викали бјежмо, али га је она ипак снимила", испричала је Самија Ропар, цитолог.

Сусрет је кратко трајао. Љекару су били у аутомобилу, а он им је стао на пут.

Самија препричава што је било даље: "Прво је био на цести, па онда у шуми. Био је удаљен три до четири метра од нас. Прво смо га видјели с цесте и онда смо се зауставили јер се никад не зна хоће ли се вратити и јели ту његова екипица с мамом. Процијенили смо да је то одраслији медио био".

Стручњак ипак каже да је ријеч о младом медвједу. "И то којег је вјеројатно медвједица оставила и он сада лута док се она не пари. Зато иде код аута и људи те нема страха", сматра Марин Вукелић, ловочувар у Хрватским шумама Красно.

Брзо је свако отишао својим путем па срећом љњкарска помоћ није ником требала.

"Ми смо заправо били једна мала болница, анестезиолог, гинеколог, микробиолог, цитолог, дерматолог и психијатар. Имали смо и психијатра", побројава анестезиолог Јадранка Павичић Шарић тко је све био у екипи.

И љњкар породичне медицине. Најхрабрија је била микробиолог Ана Гверић Гргинић која је меду и снимила.

"Сви смо били јако храбри, али колегица дерматолог она је рекла: 'Хајмо, јуримо немојмо ту више бити", препричава Јадранка Павичић Шарић.

Најбоље је меду не сусрести. Процјењује се да их је у Хрватској 940 и што направити ако сретнете једног?

"Најбоље је у природи производити звукове, неку кретњу, да животиња реагује, јер сви они бјеже од људи", савјетује ловочувар Вукелић.

"Јако нам је битно отићи у природу и каналисати  стрес који нам доноси наша свакодневица", појашњава Јадранка Павичић Шарић зашто опет иде у природу.

Самија Ропар додаје: "То је једна друга врста умора и стреса поготово колегама који дежурају, ово нас растерети, баш смо си синоћ слали поруке да смо заспали баш добро и данас можемо у нове радне побједе.", преноси РТЛ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана