Neobična avantura na Velebitu: Anesteziolog, ginekolog, mikrobiolog, citolog, dermatolog i psihijatar i sreli medvjeda

G.S.
Neobična avantura na Velebitu: Anesteziolog, ginekolog, mikrobiolog, citolog, dermatolog i psihijatar i sreli medvjeda

Planinarenje sedmero hrvatskih ljekara na Velebitu u pravu avanturu je pretvorio iznenadni susret s medvjedom.

Sedmero ljekara je ovog vikenda bolnicu zamijenilo planinom na sjevernom Velebitu u Lici i ovako neobičnog pacijenta baš i nisu očekivali.

"Juče smo planinarili na jedan od vrhova i u povratku smo naletjeli na medu. Jedna kolegica je bila jako hrabra pa je izvadila mobilni, mi smo vikali bježmo, ali ga je ona ipak snimila", ispričala je Samija Ropar, citolog.

Susret je kratko trajao. Ljekaru su bili u automobilu, a on im je stao na put.

Samija prepričava što je bilo dalje: "Prvo je bio na cesti, pa onda u šumi. Bio je udaljen tri do četiri metra od nas. Prvo smo ga vidjeli s ceste i onda smo se zaustavili jer se nikad ne zna hoće li se vratiti i jeli tu njegova ekipica s mamom. Procijenili smo da je to odrasliji medio bio".

Stručnjak ipak kaže da je riječ o mladom medvjedu. "I to kojeg je vjerojatno medvjedica ostavila i on sada luta dok se ona ne pari. Zato ide kod auta i ljudi te nema straha", smatra Marin Vukelić, lovočuvar u Hrvatskim šumama Krasno.

Brzo je svako otišao svojim putem pa srećom ljnjkarska pomoć nije nikom trebala.

"Mi smo zapravo bili jedna mala bolnica, anesteziolog, ginekolog, mikrobiolog, citolog, dermatolog i psihijatar. Imali smo i psihijatra", pobrojava anesteziolog Jadranka Pavičić Šarić tko je sve bio u ekipi.

I ljnjkar porodične medicine. Najhrabrija je bila mikrobiolog Ana Gverić Grginić koja je medu i snimila.

"Svi smo bili jako hrabri, ali kolegica dermatolog ona je rekla: 'Hajmo, jurimo nemojmo tu više biti", prepričava Jadranka Pavičić Šarić.

Najbolje je medu ne susresti. Procjenjuje se da ih je u Hrvatskoj 940 i što napraviti ako sretnete jednog?

"Najbolje je u prirodi proizvoditi zvukove, neku kretnju, da životinja reaguje, jer svi oni bježe od ljudi", savjetuje lovočuvar Vukelić.

"Jako nam je bitno otići u prirodu i kanalisati  stres koji nam donosi naša svakodnevica", pojašnjava Jadranka Pavičić Šarić zašto opet ide u prirodu.

Samija Ropar dodaje: "To je jedna druga vrsta umora i stresa pogotovo kolegama koji dežuraju, ovo nas rastereti, baš smo si sinoć slali poruke da smo zaspali baš dobro i danas možemo u nove radne pobjede.", prenosi RTL

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana