Најсјевернији дио Егејског мора: Црква Мала Аја Софија мјесто ходочашћа великог броја вјерника

GS
Foto: Facebook

Надомак тромеђе грчке, турске и бугарске територије, лежи град чији је симбол светионик висок 18 метара.

Александуполис или, како га често називају Александрополис, налази се на раскрсници значајних путева, што копнених, што морских и главни је град округа Еврос, који се налази на подручју периферије Источна Македонија и Тракија у Грчкој.

Подсјећања ради, Еврос је и грчки назив за ријеку Марицу, а управо на том подручју одиграла се и чувена Маричка битка, која је оставила значајан траг у историји наше земље.

Иако је током прошлога вијека Александруполис био тек омање село, у коме су се људи махом бавили рибарењем, данас је постао једна од посјећенијих дестинација у том дијелу земље.

Трачко море

Као најсјевернији дио Егејског мора, Трачко море налази се управо на подручју Александруполиса. Када се узме у обзир чињеница да су нека од најљепших љетовалишта и у Грчкој и у Турској управо на обалама Егеја, не чуди што је и овај град препознат као љетна дестинација.

Александруполис се може похвалити обалом дугом око 25 километара, а како истиче "Гристравелмаг“, изузев у плаветнилу Егејског мора, посјетиоци могу уживати и у неком од барова и таверни дуж плаже, која је носилац „Плаве заставице“. Будући да је у питању организована плажа, то је доступна и особама са инвалидитетом.

Гастрономска понуда Александруполиса

Узевши у обзир да становници тог дијела Грчке нарочито обраћају пажњу на очување традиције, то је Александруполис неретко домаћин многим фолклорним манифестацијама, које привлаче и велики број посјетилаца.

Иако је гастрономска традиција заснована на јелима од меса, а нарочито кавурми и питама, у Александруполису се могу јести и врло укусна риба и морски плодови, али и ручно рађена тестенина и други традиционални производи.

Шта видjети у Александруполису?

Узевши у обзир да је делта ријеке Марице, односно Евроса изузетно значајно мочварно подручје на тлу Старог континента, то се организују и туристички обиласци, који посјетиоцима нуде могућност да изблиза виде острвца, лагуне и језера, али и бројне биљке и животиње које на том подручју обитавају, преноси Б92.

Мала Аја Софија, како се манастир Панагиа Космосотира назива, важи за мјесто ходочашћа за све становнике регије Тракија. Изграђен у периоду византијске владавине и налази се у селу дијела Ферес на подручју Општине Александруполис.

Изузев Историјског и Археолошког музеја, на подручју Општине Александруполис се налазе и Црквени и Етнолошки музеј, али и Музеј традиције Саракацана и Природњачки, те Музеј фолкора становника Кападокије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана